Dum Metychu z Cecova by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum Metychu z Cecova by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Late Renaissance palace stands in the foreground of the bridge by Certovka Stream. In 1602, it was largely demolished and then decorated gables, dormers and towering staircase on the south side of the large garden. It has a Gothic core, the east wing was partially modified around the mid-18th century. The house has a memorial plaque dedicated to native Josef Bohuslav Foerster (visit link) .

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VI.'

=========================================================

Palác (i když obcas je uvádeno i dum) Metychu z Cecova je renesancní stavba na Malé Strane, která se nachází na východní strane Velkoprevorského námestí. Dríve se také nazýval palác Hrzánský, i když ten si spojujeme spíše se stavbou na Hradcanech.

Tento palác vznikl spojením nekolika starších domu, které mely gotické jádro a patrily do majetku maltézského rádu v Praze. Rád vlastnil nemálo nemovitostí na území dnešní Malé strany vcetne ostrova Kampa. Svuj název nese po bratrích Janovi a Kryštofovi Metychovi, kterí ho na konci šestnáctého století zacali rozestavovat. Nevlastnili ho nejak dlouho, již v roce 1596 budovu prodali Werneru Braitšvartovi, který porídil i stavbu vedle a dále pokracoval ve zdokonalování paláce. Tehdy také vznikl rane barokní portál – i když sjednocování probíhalo v renesancním stylu. Jeho dedicové prodali dum v roce 1627 Joštovi z Bruselu (pozdeji Bryslu), který byl synem Davida z Brusselu, slavného zlatníka a klenotníka Rudolfa II (zvecnil ho napríklad Jaroslav Vrchlický ve své veselohre Rabínská moudrost). Svatbou s vdovou po panu Joštovi se dum dostal do majetku pánu z Astfeldu a po nich ho v roce 1702 zakoupili Hrzánové.

V majetku Hrzánu došlo k další prestavbe paláce, kdy Ferdinand Maxmilián zboril jeden z puvodních domku a provedl barokní úpravy na stavbe. Po Hrzánech sice palác dlouho nesl své jméno, ale jejich majetkem byl relativne krátce, jen do poloviny osmnáctého století. Poté se celkem rychle dostal do rukou meštanských a jeho první majitel z tohoto stavu, krejcovský mistr Antonín Stein dokoncil nekolik barokních úprav nad Certovkou. V roce 1802 profesor Alois Klár založil na Hradcanech svuj ústav slepcu, který pozdeji potreboval i nejaké ubytovací prostory pro postižené dospelé. Na cas je našel v roce 1832 práve v paláci Metychu, než se mu podarilo sehnat dost financí a vystavet na dnešním Klárove vlastní budovu.

Asi nejvýznamnejší osobou, která se v této budove narodila, byl Josef Bohuslav Foerster, význmný ceský skladatel druhé poloviny století osmnáctého a první poloviny století následujícího. Také to pripomíná pametní deska, která byla zde umístena v roce 1934, mimochodem ješte behem skladatelova života.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017