Útulna slepých dívek by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Útulna slepých dívek // The Shelter of blind girls
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Classicist house No. 543 was built in 1932 by Arch. F. Rudolf for Seyvalter's Shelter of blind girls by Otakar Nekvasil construction firm.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí III:'

=========================================================

ovoklasicistní dum cp. 543 byl postaven v roce 1932 podle projektu arch. F. Rudolfa pro Seyvalteruv útulek dívek stavební firmou Otakara Nekvasila. Až do tohoto roku stával na jeho míste pozdne klasicistní dum herce Pavla Švandy ze Semcic, postavený J. Kaurou r. 1869. Internát, novoklasicistní budova od Ferdinanda Rudolfa z l. 1931-32. Predchudcem dnešní stavby byl dvoupatrový dum, který vystavel Jan Záhorský r. 1867 pro divadelní umelkyni Elišku Švandovou ze Semcic a který r. 1887 zvýšil František Buldra o 3. p. C. Merhout ovšem uvádí stavbu Josefa Kaury z r. 1869. Koncem 19. stol. získal dum Jubilejní žensky asyl císarovny Alžbety, od r. 1912 se stal majetkem Útulny slepých dívek. V r. 1931 bylo rozhodnuto prestavet budovu spolu se sousedním cp. 500/III (viz) podle projektu F. Rudolfa z ledna r. 1931, pricemž interiér domu cp. 500/III byl promenen na ústavní kapli a obe cásti spojeny pod spolecné cp. 500/III. Práce zacala fa Václava Nekvasila provádet demolicí již. cásti 8. 6. 1931, kolaudace se konala 13. 7. 1932. V l. 1959-60 byla sev. cást evidencne znovu rozlišena.
Témer volne stojící dum dvoutraktové dispozice má hl. fasádu jedenáctiosou, nad vystupujícím suterénem a zvýšeným prízemím dvoupatrovou. Plocha až do l. p. je hrube omítnutá, neclenená, pravoúhlá okna rámují vpadlé pásy (stejne i v patre). Pred levými ctyrmi osami l. p. je balkon, stenu pod ním clení lišeny, ve 2. ose je domovní vchod pod pravoúhlým svetlíkem; plochu 2. p. pokrývá cihlový obklad. Vpravo koncí 2. p. desátou osou, dále je otevrená terasa, do níž se budova obrací ctyrosou stenou. Nahore uzavírá fasádu markantne vystupující hranolová korunní rímsa. Zadní prucelí (nad Certovkou) nese na prvních peti osách prízemní pavlac; poslední dve osy pudorysne ustupují. Levé bocní prucelí je trojosé, s balkonem ve stredu l. p. Na levém nároží hl. prucelí je socha sv. Kateriny od Bretislava Bendy (na projektu je nacrtnut s v. Václav), na bocní stene vestibulu pametní deska, pripomínající založení útulku slepých dívek r. 1908, novostavbu a její vysvecení 23. 10. 1932.
Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017