Dum U Modré lišky by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum U Modré lišky // The House at Blue Fox
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house At blue fox is located on the Kampa Island. The Kampa Island is located between Vltava and its branches called Certovka, and between the Charles Bridge and the Legion Bridge, which leads from the National Theatre. The first mention of this area dates from the year 1169 when King Vladislav II. granted the Knights of St. John of Jerusalem, later the Knights of St John, the privilege to build a fortified Komenda and the first monastery in the Lesser Town.

Today’s Kampa consists of the square with the beautiful houses and palace. The Kampa Square served as a place for pottery markets until the end of the 17th century and today, it is filled with cosy restaurants. Amongst others, the most famous houses are Renaissance, for example, the Golden Lion House or the House at Blue Fox.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí IV.'

=========================================================

Rohový dum U Modré lišky nelze prehlédnout již kvuli výraznému domovnímu znamení, modré lišce, nesoucí v tlame ruži. Podle lidové povesti je liška upomínkou, že na tomto míste prý kdysi stávala hájovna. Vylepšená povest v tom smyslu dokonce vypráví, že zde byl posvátný háj a chvíle volna zde trávila sama bájná knežna Libuše. Liška je vždy v bajkách prezentována jako symbol vypocítavosti, vychytralosti, až zlomyslnosti. Zde je znázornena heraldicky správne pouze napolovic. Místo opereného úlovku má v tlame ruži, zato k odlišení od vlka má svešený ohon. I o tom bajky hovorí, a to tak, že s ním vychytralá liška zametá svojí stopu. Pod domovním znamením je vytesáno do verejí datum prestavby domu, rok 1664. Tehdy se asi modrá liška dostala na své místo, i když není vyloucené, spíše pravdepodobné, že zde byla již dríve a její reliéf dostal pouze barokní rámec, ve své horní cásti vyzdobený ješte hlavickami andelícku. Ten spojuje šelmu s freskou Pražského Jezulátka, ovšem co vedlo tehdejšího majitele domu k takovémuto spojení, se už asi nikdy nedovíme.

Dum U Modré lišky zapsaný ve Státním seznamu nemovitých kulturních památek, který se dríve krátce jmenoval U trí zlatých knoflíku, je dvoupatrový, s mansardovými byty ve své strešní cásti. Jeho stavební historie je cástecne spojena se sousedním domem U Zlatého hroznu cp. 499. Po nejaký cas byly oba objekty dokonce spojeny a tím mely i spolecného majitele. „Dum U Modré lišky vznikl na zahrade, která patrila Vostrovskému, ale jako odúmrt spadla nekšaftovaná na velmistra Matouše Depolda z Lobkovic, který její cást prodal dvorskému tesari Kašparu Nebrovi a jeho manželce Ta- mare v roce 1601 za 150 kop míš. Postaví-li na ní dum, bude císarskou berni platit za 3 roky. Ale nepostavil na tomto míste a ješte téhož roku její cást „již obmezenou a prkny opaženou“ prodal majitelce sousedního domu U Zlatého hroznu paní Anne Švamberkové z Hazmburka za 265 kop míš. Jak je vypravováno pri dome U Zlatého hroznu, prodala Švamberková r. 1605 svuj zdejší majetek, mecíri Liberthu Stewardtovi, který dum zdejší postavil na zahrade, takže se tu v následujícím prodeji mluví již o dvou domech a tento dum se nazývá „novým“. Roku 1609 stali se tu majiteli Kryštof Hasištejnský z Lobkovic a Jaroslav ml. Libštejnský z Kolovrat a tento samotným majitelem od r. 1610; prodal však oba domy v r. 1611 Janu Krausovi, který však je oddelil ar. 1612 tento dum postoupil své manželce Markéte a detem. Pri tomto rozdelení bylo vymíneno, že do zahrady domu U Zlatého hroznu mohou dále nerušene zustati dve okna, okap a tajný dul (záchod) zustane spolecný.“ Predešlé rádky tohoto odstavce jsou ukázkou, jak peclive popisuje postupné majitele pozemku a domu U Modré lišky, klasického meštanského domu, známý historik Malé Strany Cyril Merhout ve své knize Ostrov Kampa.

Neméne peclive a podrobne pak pokracuje, aby k roku 1946 koncil konstatováním, že v soucasné dobe jsou oba domy, jak dum U Zlatého hroznu, tak dum U Modré lišky majetkem hlavního mesta Prahy. Ve výctu držitelu objektu se strídají známejší i méne známá jména, každý si dum podle svých predstav a také podle svých financních možností upravil k obrazu svému. Základním vodítkem o predstave rozsahu stavebních prací v jednotlivých obdobích u techto objektu všeobecne, pokud nejsou prímo uvedeny, je údaj, za kolik dotycný nemovitost koupil a za kolik prodal. Do techto úvah je ovšem nutno zakalkulovat tehdejší hospodárskou situaci, predevším rozsah inflace, politickou situaci, prípadne vojenské události a další. Takže žádná snadná záležitost.

V našem case se dum U Modré lišky dostal do velmi špatného stavebního stavu. Tento stav byl ješte umocnen havárií domovního rozvodu vody, takže dum byl znacne podmácen. Proto jeho nový majitel Dr. Ulrich Gloza, zastupující spolecnost Nemovitosti s. r. o., prikrocil ke generální rekonstrukci objektu. První verze projektu obnovy byla pracovníky památkové péce odmítnuta a po dalších jednáních byla vypracována verze další, prijatelná pro všechny strany. Rekonstrukcní práce probehly v letech 1994 -1995. Pri jejich zahájení byla pri archeologickém pruzkumu ve sklepních prostorách objevena štetová podlaha z valounu pocházející z doby po roce 1600. Její úroven však výškove nevyhovovala zámerum stavebníka. Aby byla zachována, musela být premístena, a to zhruba o 30 cm níže oproti puvodnímu uložení. Na ni byly provedeny pískové zásypy a položena opuková dlažba.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017