Mlýn Hut by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Mlýn Hut // Smeltery Mill
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Mlýn Hut is onf the mill on Kampa Island. Kampa Island and the park is the island between the Vltava River and its side branch, Certovka (Devil Stream). It is one of the most romantic and picturesque places in the city. Not surprisingly, the prestigious traveler's server VirtualTourist declared it the second most beautiful city island in the world. Grassy areas of the island are widely used for picnics and relaxation.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VI.'

=========================================================

Mlýn Hut leží na levém brehu Certovky. V pramenech je zminován už ve 13. stol., kdy patril s prilehlými parcelami klášteru v Chotešove. Casté prestavby však zcela setrely jeho starobylý puvod.

V r. 1293 byl prodán Janu, proboštu vyšehradskému, od nehož se pak dostal do majetku malostranských dominikánek. Za husitských bourí byl mlýn v r. 1420 vypálen a posléze získán Staromestskými do jejich jurisdikce.
Dum se zahradou, která se pomajiteli mlýna (1489) koncem 15. stol. nazývala Vencelíkovská, ležel pri strouze Certovce.
Pocátkem 16. stol. patril mezi majitele mlýna humanistický právník Viktorin Kornel ze Všehrd, který se sem priženil v roce 1500. Panna Apolena z Dríne mu prinesla mlýn venem. Tady napsal svá hlavní díla a 1520 zde na mor zemrel. Jeho žena pak držela mlýn ješte v roce 1522.
V roce 1543 pripadl mlýn Malostranským. S nimi ho pak Michna z Vacínova v roce 1624 vymenil za pivovar Hrachovský. Michnové k mlýnu prikoupili sousední domek cp. 448/III, který pak sloužil jako obydlí mlynáre.
Pred r. 1779 byl mlýn nákladne prestaven. Do této prestavby lze klást cásti nekterých vnitrních delících zdí (tehdy byl totiž v patre zrízen byt mlynáre). O pár let pozdeji (1786) bylo upraveno i mlýnské zarízení vcetne mlýnského kola. Na pocátku 19. stol. se v mlýne prestalo mlít. Objekt byl používán dále jednak pro bydlení, jednak jako skladište. V letech 1905 a znovu 1947 vyhorel a nadále sloužil jen k bydlení, naposledy byl takto upraven po dvojím požáru podle plánu z roku 1953. Tehdy pripadl Institutu telesné výchovy a sportu. Dnes je tu Mlýnská kavárna.
Mlýnské kolo je novodobé s použitím starších kovových prvku. A jak se na mosazné cedulce dovíme, obnovil ho v roce 1995 Fratišek Mikyška z Petrovic u Sedlcan.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017