Justicní palác by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Justicní palác // Palace of Justice
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Building constructed between 1892-1902 as a barracks. The barracks was named after the Archduke Albrecht (1817-1895). After the establishment of Czechoslovakia in 1918 the building was renamed Štefanik's barracks.

The barracks where the Second World War were based government troops, played the beginning of May 1945 a significant role. From there came an impulse to the Prague uprising, as we know it later in the fight for radio.

Barracks after the Second World War had the name Barrack of Julius Fucik (communist journalist, who was executed by the Nazis).
In the nineties the building forwarded to the Ministry of Justice and serves as the county and district court.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VI.'

=========================================================

Kasárna byla postavena v letech 1892-1902 podle plánu, které dodalo hlavní vojenské velitelství ve Vídni. Pražský deník prinesl 30. srpna 1892 zprávu: „Albrechtovy kasárna na Smíchove jsou nyní ouplne dostaveny a ve ctvrtek je zvláštní komise prohlídne.“ Majestátní hlavní prucelí ctyr- krídlé budovy má tricet dva okenních os, oba krajní rizality mají po ctyrech okenních osách, strední rizalit šest okenních os. Ve stredním rizalitu je i portál vjezdu, který je zároven i vchodem. Vrchol rizalitu je ovládán kopulí s hodinami a plastikami od vídenského sochare Františka Enderse. Po dokoncení stavby vzniklo uvnitr rozlehlé klasické kasárenské nádvorí.
Objekt byl pojmenován k pocte polního maršálka arcivévody Albrechta, v prubehu své existence však kasárna nekolikrát zmenila své jméno. V dobách mezi svetovými válkami se nazývala Štefánikova, po druhé svetové válce Fucíkova. V dobe druhé svetové války je užíval 1. prapor vládního vojska. Vojáci užívali smíchovská kasárna po dobu jednoho století. Potom byla puvodní funkce objektu zrušena, objekt byl celkove rekonstruován a premenen na Justicní palác. Nový název, napovídající, že budova slouží ceskému soudnictví, se objevil i na prucelí. Pri vchodu do budovy stávala dríve vojenská stráž s dozorcím dustojníkem, dnes je zde justicní stráž

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017