Švandovo divadlo by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Švandovo divadlo // Švanda's Theatre
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Švanda Theatre was founded in 1881 by Pavel Švanda of Semcic the Elder, director of one of the most famous traveling companies of the 19th century. Today it describes itself as a modern cultural centre of performing arts, which annually organizes more than 450 cultural events. It has two performance spaces – the Large Hall and the flexible Study. Its repertoire consists mainly of performances by the theatre company as well as other productions.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VIII.'

=========================================================

Pražský rodák Pavel Švanda ze Semcic pocházel ze zchudlé zemanské rodiny a lásku k divadlu mel asi v krvi. Vždyt jeho otec ochotnicil v ceských predstaveních pod vedením J. N. Štepánka na jevišti Stavovského divadla. On sám rídil od roku 1853 nekolik let soukromé divadlo pri kostele sv. Mikuláše na Starém Meste pražském.

V roce 1871 si Pavel Švanda zrídil na fortifikacních pozemcích na Smíchove, v míste nazývaném V lesícku, drevenou nekrytou divadelní arénu s galerií a tribunou celkem pro tisíc diváku.

Mnozí prorokovali aréne na Smíchove krach, avšak opak se ukázal pravdou. Pavel Švanda vhodne voleným repertoárem i výberem hercu dokázal prilákat diváky i na silne prumyslovém Smíchove a nutno dodat, že na zdejší predstavení chodili i lidé z jiných cásti Prahy. V roce 1885 bylo Švandovi majitelem pozemku, vojenským erárem, narízeno predtím nekolikrát vylepšenou arénu zbourat.Vojenským pánum nešlo odporovat, a tak byla v ríjnu a listopadu téhož roku Švandova aréna skutecne zborena. Jak budoucnost ukázala, ponekud predcasne, nebot k uvažované stavbe kasáren, dnešnímu Justicnímu paláci, došlo až pozdeji, v letech 1892-1902.
Jenže Pavel Švanda se již predtím rozhodl spojit své divadelní podnikání se Smíchovem natrvalo. Nechal si do nevelké hostinské zahrady mezi domy vystavet podle plánu stavitele Záhorského stálé kamenné divadlo. To už bylo v míste, kde stojí i dnešní divadlo pojmenované k jeho pocte. O novostavbe divadla, tehdy nazvaného podle zde stojícího domu U Libuše, napsal smíchovský herec a režisér Josef Šmaha: „To co z pocátku jsme mohli mít za jevište, ukázalo se, že bude hledištem, a pro jevište zbylo místa, tak asi jako pro obycejný pokoj.“ První predstavení se tady odehrálo 1. ríjna 1881 a soubor si troufl sehrát, za osobní prítomnosti autora hudby, skladatele Bedricha Smetany, operu Hubicka.V divadle se hrály mimo oper též operety, výpravné hry, tragédie a historická dramata.

Divadlo U Libuše, casem prejmenované na Švandovo divadlo, se dockalo rozkvetu na prahu první svetové války, kdy se ho jako Intimního divadla ujala herecka Ema Švandová (dožila se témer devadesátky a zemrela 25. listopadu 1971). V období mezi svetovými válkami sloužilo divadlo i ruzným profesionálním ci ochotnickým souborum. V letech 1928-1930 se tady usídlil Vlasta Burian. Uvedl zde v premiére Longenovu veselohru C. k. polní maršálek.
V roce 1945 získalo tuto scénu nove založené Realistické divadlo. Jeho název byl poté ješte doplnen na Realistické divadlo Zdenka Nejedlého, k pocte historika, hudebního vedce, publicisty a komunistického politika, žijícího v letech 1878-1962.

V roce 1980 se divadlo zacalo postupne generálne rekonstruovat. Po listopadu roku 1989 prišla vlna restitucí. Objekt cp. 57, domy c. 6 a c. 7 vcetne pozemku restituovala rodina Švandova, která ho obratem prodala spolecnosti Mirofilm. Od ní vše zakoupilo v listopadu 1997 hl. m. Praha.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017