Mestský dum kultury Petra Bezruce / Petr Bezruc Municipal House of Culture - Opava (North Moravia)
33U E 708498 N 5535490
Petr Bezruc Municipal House of Culture (Mestský dum kultury Petra Bezruce) in Opava is a valuable example of transition of Art-Nouveau architecture into modern neo-Classicism common in European interwar period.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

The richly decorated building, work od eminent Silesian architect Leopold Bauer, was built as a seat of Opava' Chamber of Trade and Commerce (Obchodní a živnostenská komora v Opave) in 1908-1910. Sculptural decoration of the building' front facade is work of Josef Obeth. Complete reconstruction was held in 2000-2002.

Building was nationalized after WWII and from 1949 it serves as a Municipal House of Culture with public library, reading room and concert hall.

Mestský dum kultury Petra Bezruce je budova stojící v centru Opavy, která byla puvodne vystavena pro potreby Hospodárské komory. Dnes patrí objekt mestu a je využíván Knihovnou Petra Bezruce, Okresní hospodárskou komorou, jako mestský obradní sál pri svatbách, vítání obcánku nebo jako koncertní sál. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky.

Budovu dnešního kulturního domu navrhl vídenský architekt Leopold Bauer, který s tímto projektem vyhrál soutež, vyhlášenou tehdejší Opavskou obchodní a živnostenskou komorou. Stavba budovy probíhala v letech 1908-1910. Svému puvodnímu úcelu sloužil dum do roku 1949, kdy se z nej po znárodnení stal Dum osvety Petra Bezruce. V 80. letech byl prejmenován na Dum kultury Petra Bezruce. Pocátkem 21. století probehla trífázová stavební a restaurátorská obnova budovy. [wiki]