Zricenina Víckov - Zdarec, Czech Republic
CS: Zricenina Víckov // EN: Ruined castle Víckov
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Sídlo, z kterého dnes je zrícenina, vyrostlo v puvodním dominiu záhy zaniklého hradu Bukova, které rod pánu z Víckova získal patrne venem. V r. 1340 se po hrade píše Bernard z Víckova. Pravdepodobne byl hrad opušten už v první ctvrtine 15. st.

Zríceniny hrádku se nalézají na vysokém kopci nad ríckou Louckou. Na hrad je nejlepší jíti z Víckova. Cesta od Loucky je jen pro nárocné, neb kopec je to skutecne príšerný.

Hrad stával u vesnice Víckov na planine ohranicené ríckou Bobruvkou a potuckem. Uvnitr opevneného areálu byl palác, z nehož se zachovala jen malá cást s klenutým sklepem a kamenným zdivem s úzkým strílnovým okénkem. Z ostatních hradních budov a objektu zustalo jen základové zdivo a zbytky dvou hranolových veží z 13. století.

Graficke pismenko Hrad se pripomíná už v 13. století a psal se podle neho starobylý moravský rod pánu z Víckova. Prvním skutecne doloženým clenem rodu byl Bernard z Víckova, po nem pak Arkleb z Víckova, který je uveden jako svedek na listine z 15. kvetna 1346 urcené pro rád nemeckých rytíru v Hosteradicích. V r. 1351 se po hrade psal Bohuslav z Víckova, který sídlil také na blízkém hrade Mitrove. Byl to muž velmi významný, který v r. 1353 zastával úrad zemského sudího. Provádel patrne na víckovském zboží kolonizacní cinnost a chtel vybudovat z vesnice Ždárce tržní stredisko svého panství. V r. 1358 postoupil na doživotí hrad Víckov, ves Ždárec, Vratislávku a zaniklý Holánkov s lesy a veškerým príslušenstvím Bockovi staršímu z Mostište. Zdá se, že Bocek brzy zemrel a víckovské zboží se vrátilo zpet Bohuslavovi, který prodal v r. 1366 jednu jeho cást Janovi z Mezirící a jeho bratru Jindrichovi, plebánu v Hrušovanech. Druhou cást, tj. hrad a vesnici Víckov, prodal téhož roku moravskému markrabeti Janovi. Držební vztahy hradu jsou v druhé polovine 14. století nejasné, nebot urcitý podíl na nem mel i Vanek z Potštejna, který v r. 1375 postoupil svou cást hrad Mitrova a Víckova, vsi Víckovec (zanikla), Janovicky, pul Meziborí, ves Mitrov, díl Drahonína a mestecko Strážek rovnež markrabeti Janovi.

Graficke pismenko Od markrabat dostal nebo koupil víckovské zboží nekdy pred r. 1419 Hašek Ostrožský z Valdštejna, který byl puvodne prívržencem husitu. Jeho prechod na stranu Zikmundovu se mu však vymstil a dusledky pocítilo víckovské zboží. V ríjnu 1425 ustupovali po nezdareném obléhání táborské posádky v Trebíci král Zikmund a rakouský vévoda Albrecht k Tišnovu. Husité postupovali za nimi. Ve Ždárci odbocilo táborské vojsko od tišnovské cesty a zamírilo k Víckovu. Dne 27. ríjna se utáborilo v Haškove vsi Holánkove, na míste, jemuž se podnes ríká Tábor. Odplatou za to, že Zikmundova a Albrechtova vojska plenila statky sesazeného zemského hejtmana Petra Strážnického z Kravar na Námeštsku, zpustošili husité Haškuv majetek na Tišnovsku; ves Holánkov vypálili a pravdepodobne se zmocnili i hradu Víckova.

Graficke pismenko Nekdy pred r. 1436 postoupil další majitel zboží, Jan z Pernštejna, Víckov s príslušnými vesnicemi Janu Vojnovi mladšímu z Litavy.

Graficke pismenko Po vymrení Vojnu z Litavy (1464) pripadlo víckovské zboží jako odúmrt králi Matyáši Korvínovi. Ten je daroval v r. 1482 Janu a Petru Mrakšum z Noskova, kterí prodali hrad v r. 1490 Vilému z Pernštejna; to však už byl pustý.

Hrad byl založen ke konci 1. tretiny 14. století na ostrožne nad Bobruvkou a Vícovským potokem. Ostrožna je sice vysoko nad toky, ale je také pomerne široká. Tomu odpovídá i dispozice hradu. Celý hradní areál má tvar cocky s nekolika zalomeními, jeho rozloha je – vzhledem k tomu, že jde o sídlo menšího šlechtice – pomerne velká. Oblouk hradby silné 1,8 metru pretíná ostrožnu v délce 100 metru. Pred zdí je príkop široký 12 metru a hluboký cca tri metry. V celé délce zdi z ní nevystupuje žádná vež ci jinný obranný prvek. Pouze na severním konci této hradby je viditelný pozustatek hranolové brány, která mela zrejme jen jedno patro nad prujezdem. Prístup byl po moste pres príkop branou na predhradí, z jehož zástavby se nic krome hradby nedochovalo. Od samotného jádra bylo predhradí oddeleno subtilní zdí, ve které byla proražena brána. Predhradí a jádro od sebe nebyly oddeleny príkopem, což je v této oblasti dost obvyklé rešení. Z této hradební prícky se mnoho nedochovalo a její prubeh není v nekterých úsecích presne jasný. V severozápadním rohu jádra (pri delící hradbe na nejchránenejším míste ostrožny) stával trojprostorový obdélný palác o rozmerech 8,5x17 metru, který mohl mít i více pater (a byl tedy spíše veží). Z nej se zachoval nejvýraznejší fragment hradu, totiž valene klenutá místnost v prízemí a cást patra s oknem. Nekdy se uvádí, že v zalomení oblouku jižní hradby stával nejaký vyvýšený objekt (viz rekonstrukce). Celkove má hrad spíš charakter opevneného dvorce a zrejme proto zanikl již na pocátku husitských válek.

Graficke pismenko V soucasné dobe je celý hrad velmi zarostlý krovím a neprehledný. Navíc majitel chaty hned za príkopem hradu není z návštevníku príliš nadšený.

EN:
Head, from whom today is a ruin, grew up in the former dominion soon defunct Castle Bukova that the Lords of Víckov probably won dowry. V r. 1340 after Castle writes Bernard Víckov. Presumably it was abandoned in the first quarter of the 15th century.

Ruins of the castle are located on a high hill above the river Loucka. Castle is best to go Víckov. The journey from Loucky is only challenging hill because it is truly shocking.

The castle stood at the village on the plain-ranged Víckov river Bobruvka and streams. Inside the fortified area was the palace, which has been preserved only a small portion of the vaulted cellar and stone masonry with a narrow window strílnovým. Among the other buildings of the castle and the building remained only the foundation walls and the remains of two prismatic towers from the 13th century.

Graphically letters castle is commemorated in the 13th century and wrote to him according to ancient Moravian Lords of Víckov. The first truly documented member of the family was Bernard Víckov, after him Arkleb Víckov, which is listed as a witness on the deed of May 15, 1346 Intended for the Teutonic Knights in Hosteradice. V r. 1351, after the castle wrote Bohuslav Víckov, who lived near the castle also Mitrová. It was a very important man, who in the year. 1353 held the office of Judge of the earth. Probably conducted on víckovském goods colonization activity and wanted to build a village Ždárce market center of his domain. V r. 1358 ceded to life Víckov castle, village Howdy, Vratislávka and extinct Holánková forests and all accessories Bock elder Mostište. It seems that Bocek soon died and víckovské goods returned Bohuslav, who sold in the year. 1366 one part of Mezirící John and his brother Henry, Pleban in Hrušovany. The second part, ie. The castle and the village Víckov sold the same year to Moravian Margrave John. Držební relations castle in the second half of the 14th century unclear, because a certain proportion on it and Vanek had a Poštejna who r. 1375 ceded its part of the castle Mitrová Víckov, Víckovec village (abandoned), Janovicky, half Mezibori, village Mitrov, part Drahonín and towns Strážek also choose margraves John.

Graphically letters from Margrave got or bought goods víckovské sometime before r. 1419 Ostrozsko Hašek of Wallenstein, who was originally adherents Hussites. His move to the side of Sigismund, however, he felt the consequences backfired and víckovské goods. In October 1425 they retreated after an unsuccessful siege of Tabor crew in Trebic King Sigismund of Austria and Duke Albrecht to Tišnov. Husité followed behind them. Ždárci sidetracked in the Tabor troops from Tišnov path and headed toward the eyelid. On October 27, pitched in the Haskovo village Holánková, on-site, which is to this day says Tabor. Payback for that Sigismund and Albrecht's troops looted goods deposed provincial governor Peter Stráznické of Kravar to Námešt, Hasek Hussites plundered assets to Tišnov; Holánková village burned and possibly also seized the castle Víckov.

Graphically letters sometime before r. 1436 moved more goods owner, Jan of Pernštejn Víckov with respective villages VOJNA Jan younger of Litava.

Graphically letters after the extinction of the Litava's War (1464) was accounted víckovské goods as escheat King Matthias Corvinus. He donated in the year. 1482 Jan and Peter Mrakšum of Noskova, who sold the castle in the year. 1490 William of Pernštejn; But it was already deserted.

The castle was founded towards the end of the first third of the 14th century on the promontory above Bobruvka and Vícovským creek. The promontory is indeed high above flows, but it is also quite wide. It corresponds to the layout of the castle. The entire castle grounds has a lens shape with several Fold, its area - due to the fact that it is the seat of minor nobles - quite large. Arch walls 1.8 meters thick headland traverses the length of 100 meters. Before the wall is a ditch 12 meters wide and about three meters deep. The entire length of the wall it does not come tower defense element or Jinn. Only at the northern end of the wall is visible remnant of the rectangular gate, which was probably just one floor above the passage. Access was after the bridge over the moat gate to the forecastle, from whose development is nothing but walls survived. Since the core of the bailey was subtle separation wall, which was broken gate. Forecastle and the nucleus from each other not by a moat, which in this area is fairly conventional solutions. From this fortification walls with many preserved and its course is not in some sections exactly clear. In the northwest corner of the core (with a divider wall on the site nejchránenejším promontory) became trojprostorový rectangular palace with dimensions 8,5x17 meter, which could have more floors (and was therefore more towers). From there the most outstanding preserved fragment of the castle, had vaulted room on the ground floor and part of the window. Sometimes it is stated that the broken arc of the south wall stood some elevated object (see reconstruction). Overall, the castle has more the character of a fortified farmstead and therefore apparently disappeared since the beginning of the Hussite wars.

Graphically letters Currently, the castle is very overgrown with bushes and confused. Additionally, the owner of the cottage just behind the castle moats of visitors is not too thrilled.

Source/Zdroj: (visit link)
Type: Ruin