Kounický palac by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Kounický palac // The Kaunitz Palace
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Kaunitz Palace, in the New Town in Prague is a high Baroque building with splendidly decorated interior. There are many beautiful salons inside, such as the Music Hall, where concerts take place. The museum of the Art Noveau artist Alfons Mucha is situated in the palace nowadays.

The palace was designed by the famous baroque architect G.B. Alliprandi, dates back to around 1720. The interior, designed by M. Hummel, was reconstructed in 1782 to appear as it does today.

A. Lhota, R. J. Muller and A. Weidlich decorated The Music Hall with paintings during the Romanticism period.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí IV.'

=========================================================

Kounickém paláci cp. 890 v Panské ulici 7 na Novém Meste pražském Operativní prírucní seznam nemovitých kulturních památek v Praze z roku 1990 ve vší strucnosti oznamuje: „Barokní stavba
z doby kolem roku 1725 provedená Františkem Maxmiliánem Kankou asi podle projektu Giovanni B. Alliprandiho. Vnitrní prestavbu provedl roku 1782 Matej Hummel. Malírská výzdoba hlavního sálu z období romantismu s motivy písní o Niebelunzích od Antonína Lhoty, Rudolfa Josefa Millera a Adolfa Weidlicha z roku 1845.“

Filip hrabe Kinský z Vchynicn koupil tehdejší objekt (predchudce soucasného paláce) vcetne príslušenství trhovou smlouvou ze dne 29. srpna 1782 za 22 000 zlatých, když stranu prodávající tvorila Terezie hrabenka Unwerthová, rozená hrabenka Cejková a její synové. Následnou stavbu, která dum promenila na palác a zhruba do té podoby jakou má i dnes, provedl pražský dvorní stavitel Matyáš Hummel (asi 1732 - 1800). Stalo se tak okolo roku 1784 a stávající dum byl rozšíren o oba bocní rizality, pripojena nádvorní krídla a v interiérech byly provedeny klasicistní adaptace.

V roce 1821 byl palác opet prodán, když jej koupil Josef hrabe Unwerth. V jeho vlastnictví však byl pouze ctyri roky. Majitelem objektu se stal Jindrich Weithner, který ho v roce 1843 prodal dále. Kupcem byl moravský aristokrat Hugo Karel kníže a starohrabe Salm - Reifferscheidt (1805 - 1888). Ten hned zpocátku nechal podle plánu stavitele Kašpara Predáka vybudovat dnešní trojramenné hlavní schodište, stejne tak nechal provést pomerne výrazné úpravy v interiérech. Dodejme, že v nekterých pramenech je Kašpar Predák uváden pouze jako zednický mistr.

Trhovou smlouvou z 11. brezna 1861 získal palác Albrecht hrabe z Kou- nic (1829 - 1897), nejstarší syn Michala Karla hrabete z Kounic a Eleonory Voracické z Pabenic. Šlechtický rod Voracických z Pabenic vlastnil dosud stojící letohrádek cp. 460 v dnešní ulici Ke Karlovu c. 11 na Novém Meste pražském. Nový majitel paláce držel též Slavkov, Uherský Brod, Nový zámek, Housku a Brezno, byl c.k. komorím, cestným rytírem maltézského rádu a dedicným clenem panské snemovny. Po tomto slavném šlechtickém rodu, jehož clenem byl i ceský vlastenec Václav hrabe Kounic, získal palác své jméno, které si podržel dodnes.

Pro milovníky pražských památek je zajímavé, že cást rekonstruovaných prostor byla na deset let pronajata Muzeu Alfonse Muchy. Návštevníci tu naleznou 98 exponátu venovaných životu a dílu tohoto velkého ceského výtvarného umelce. Slavnostní vernisáž se konala 12. února 1998 a zúcastnili sejí i malírova snacha Geraldina Muchová a vnuk John Mucha jako predstavitelé Muchovy nadace. Muzeum má 500 m2 výstavní plochy v jižním krídle paláce, je rozdeleno do sedmi cástí a nekteré z predmetu, které zapujcila umelcova rodina, jsou vystavovány vubec poprvé.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017