Budova bývalého Poštovního šekového úradu by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Budova bývalého Poštovního šekového úradu / The building of former Post and Cheque Office
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The monumental banking five-storey palace has a four-wing disposition; part the courtyard on the ground floor is conceived a covered hall for banking operations; currently housed by Komercni banka.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Jedno z nároží Václavského námestí a Štepánské ulice ovládá monumentální petipatrový bankovní palác cp. 796 se ctyrkrídlou dispozicí; cást prostoru dvora v prízemí je pojata jako krytá dvorana pro bankovní provoz v soucasné dobe v ní sídlí Komercní banka.

V letech 1925-1926 probehla architektonická soutež na budoucí podobu objektu o rozloze 7 176 m2. Jejím vítezem se stal architekt František Roith, jehož projekt predstavoval budovu železobetonové pilírové konstrukce s cihelným výplnovým zdivém. Provedení stavebních prací bylo zadáno v srpnu 1927 sdruženým firmám dr. Skorkovský a ing. Matoušek. Kvuli stávce, která vypukla práve v srpnu tohoto roku, mohlo být zapocato s pracemi v plném rozsahu až na jare roku 1928. Výkop byl proveden do hloubky 13 m, celková kubatura vykopu cinila 54 000 m3. Financní náklad na stavbu byl rozpocten na 52 000 000 Kc, na vnitrní vybavení dalších 8 000 000 Kc. Podle dostupných pramenu nebyly tyto cástky prekroceny. Dokladem o tom, jak usilovne se pracovalo, je skutecnost, že v zime roku 1929 byla celá hrubá stavba obednena a uvnitr vytápená koksem, takže delníci mohli nerušene pracovat na dokoncení objektu. Dosvedcují to dobové fotografie a zprávy tisku.

Slavnostní otevrení palace Poštovního šekového úradu pro verejnost se konalo v pondelí 14. prosince 1931.Tri dny pred tím dostali možnost seznámit se s celou budovou pražští novinári. Jejich veskrze kladné poznatky byly široce komentovány v tehdejším tisku. Budova se skladala ze ctyr kridel: jednoho na Václavském námestí, druhého do Štepánské ulice, tretího do dvora bývalého Dvorního pivovaru a ctvrtého k budove Zemedelské rady. V kridle na Václavském námestí byla umístena oddeleni, která mela stálý styk s verejností. Pod celou budovou byly ve trech patrech rozsáhlé prostory pro archiv, ve sklepích kotelna. Velkou pozornost budil trezor, jeden z nejvetších v republice. Skladal se z vlastni trezorové místnosti o ploše 822 m2,kde bylo 77 pokladen pro úschovu cenných papíru a penežních hotovosti, a z místnosti pro bezpecnostní schránky o rozloze 284 m2. Steny, dno a strop trezoru z betonu byly armovány žaluziovou armaturou. Vchody do trezoru zabezpecovaly težké pancérové dvere o váze nekolika tun. Trezor byl dále vybaven nejmodernejšími za- jištovacími zarízeními, a to signalizacním, poplachovým a odposlouchávacím. Vetrání obstarávaly pancérové ventilace zarízené tak, aby v prípade uzavrení tvorily se stenami trezoru celek stejne pevný a bezpecný jako steny samé.

Interiéry budovy vcetne hlavní dvorany byly moderne vybaveny, prevážne bylo použito ušlechtilých materiálu. Samozrejmostí byly telefony, dokonalé osvetlení, sociální zarízení a výtahy, kterých, at již osobních, nákladních ci na akta, bylo v budove celkem padesát. Nechybela ani pneumatická potrubní pošta propojující jednotlivá oddelení s hlavní dvoranou. Portál hlavního vchodu byl z leštené modré požárecké žuly, ze státních lomu v Požárech. Rovnež celá vnejší spodní cást budovy byla obložena broušenou nebo leštenou požáreckou žulou.Také tmavý podklad byl zhotoven ve státních požáreckých lomech z vlastního kamene, lešteného peceradského dioritu.

V letech 1951-1952 prodelal objekt menší úpravy pro Státní banku, která vystrídala drívejšího uživatele, Poštovní šekový úrad. V roce 1959 byla cást tretího suterénu predelena železobetonovým stropem a rovnež vloženo tríramenné schodište pro umísteni archivního depozitáre. O tri roky pozdeji byl upraven nárožní parter pro prodejnu Orbis a galerii. Knihkupectví si své místo udrželo až po naše casy. Postupující modernizace bankovních služeb si v letech 1980-1985 vyžádala zrízení dvou pocítacových sálu ve vyšších patrech.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017