Palác Lucerna by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Palác Lucerna // Lucerna Palace
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Using today's terminology, the Lucerna Palace could be characterized as a multifunction complex.The builder of the palace was Václav Havel, grandfather of the late dissident and former President of the Czech Republic Václav Havel. The palace in an eclectic style combines features of Art Nouveau and Modern Style, it was built between the years 1906 and 1920. The structural design of the building is unique using an iron-concrete skeleton.
Thanks to the Lucerna complex, the city of Prague acquired its first modern metropolitan passage complete with shops, restaurants and food automaton, which was then definitely a new feature. On the premises was opened a modern movie theatre with a 820 seats

capacity and a large auditorium hall that can host balls, concerts as well as boxing matches. In its heydays it was one of the biggest places of its kind in Czechoslovakia. The upper floors used to house luxury apartments and artists ateliers.
The palace has preserved its special atmosphere until today, which can be experienced best in the unique coffeehouse situated in the lobby of the movie theatre. Under the glazed dome of the passage hangs a provocative statue by David Cerný – a reversed monument of St. Wenceslas, our regional patron saint.

=========================================================

Jedním z nejznámejších pražských objektu je víceúcelový palác Lucerna cp. 704 stojící na rozsáhlé spojené parcele mezi novomestskými ulicemi Štepánskou a Vodickovou. Bez nadsázky lze ríci, že se zde predevším v údobí mezi obema svetovými válkami zrcadlil kulturní, spolecenský i politický život hlavního mesta Prahy.

Stavba byla provádena podle plánu ing. Václava Havla podnikatelským zpusobem, a to ve trech etapách. Tu první, zapocatou v roce 1907, tvoril dum do Vodickovy ulice vcetne jeho dvorního traktu a dokoncena byla v roce 1908. Druhá etapa zahájená v roce 1913, to již mel stavebník ing. Václav Havel spolu s manželkou Emílií v majetku bývalou Aehrenthalovu zahradu i s domem do Štepánské ulice, se týkala prestavby a rozšírení biografu a schodište do budoucí pasáže. V rámci stavebních prací byly též položeny základy Velkého sálu a budovy do Štepánské ulice. Vypukla ovšem první svetová válka a práce na rozsáhlém staveništi byly minimalizovány. Po jejím skonceni v roce 1918 se zde rozbehla tak zvaná tretí etapa, která znamenala dostavbu Velkého sálu a budovy nad ním. Velký sál se dockal svého otevrení 25. prosince 1920 a není snad jediného Pražana, který by v nem alespon jednou za život nebyl.

Velký sál je také ústredním prostorem celého objektu Lucerny. Stavební práce na paláci provádela stavební firma dr. Karel Skorkovský z Královských Vinohrad. Jejím spolecníkem a hlavním inženýrem byl pozdejší akademik a vyhlášený statik ing. dr. Stanislav Bechyne. Ten tu také realizoval svuj návrh na rámovou železobetonovou konstrukci Velkého sálu. Konstrukci velice avantgardní, rešící navíc problém velkých ložisek písku na staveništi. Statické rešení nejenže umožnilo bezpecné založení stavby, ale ješte bylo možno zde se nacházející kvalitní písek použít k vlastnímu betonování a stavbe zdí. Betonárské práce vedl další velký odborník, ing. dr. Bedrich Hacar. Stavebník ing. Václav Havel pristoupil bezvýhradne na unikátní statické rešení celého objektu Lucerny, tak jak jej navrhl ing. dr. Stanislav Bechyne a zadal mu také výpocty železobetonových stropu kabaretniho sálu a biografu.

Velký sál Lucerny má pod úrovní pasáže tri podlaží a svetlou výšku 10 m. Jeho kubatura je 16 100 m\ pri koncertech je možno instalovat 1 800 sedadel. Pri restauracním provozu, kdy jsou stoly jak na parketu, tak po dvou radách na balkónech, muže být rozmísteno až 2 000 židlí. Pri plesech pak 1 000 mist k sezení. Velkou slabinou tohoto sálu, který si již témer od pocátku kvuli tomu vysloužil prízvisko „velká prádelna", je absence vzduchotechniky.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017