Dum Langhans by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum Langhans // Langhans House
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Langhans House, in Vodickova ulice, Prague, was built in 1870, by the architect Bedrich Tesar. Ten years later, it was bought by the photographer Jan Langhans. In 1905, Alois Dryák remodelled the facade in the Art Nouveau style. The house was nationalized in 1948, and left to fall into disrepair for more than four decades.

Jan Langhans (1851–1928) was trained in food chemistry, but his real interest was in photography. In 1876 he opened a very modest first studio, in the town of Jindrichuv Hradec, south Bohemia, and worked there in the summer months. Four years later, in 1880, he moved to Prague, where, in Vodickova ulice, he opened a portrait studio. It soon became the largest photographic business in Bohemia.

Ateliér Langhans was famous for technical innovation, craftsmanship, a fine sense of aesthetics, and striking marketing. Jan Langhans was the Chairman of the Bohemian Photographic Society, and participated in national and international exhibitions.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VIII.'

=========================================================

Radový trípatrový dum cp. 707/37 s novodobou nástavbou je zasazen v bloku mezi Vodickovou ulicí a Františkánskou zahradou. Obchodní a nájemní dum byl postaven podle plánu stavitele Bedricha Tesare z roku 1870. Jako zajímavost lze uvést, že Tesar byl od roku 1868 prvním stavbyvedoucím Národního divadla.V zadním krídle bylo použito obvodové zdi- vo a podsklepení predchozího objektu. Historizující prucelí do Vodickovy ulice bylo trojosé, v obou krajních osách se zdvojenými okny.

Dum je bytostne spjatý s osobnosti Jana E Langhanse (1851-1928), jednoho z nejvýznamnejších ceských fotografu. Narodil se 9. cervence 1851 v osade Klášter u Vilémova, nedaleko dnešního Havlíckova Brodu. Mládí prožil v Nových Dvorech poblíž Kutné Hory, kde jeho otec pusobil jako správce jednoho z velkostatku Rudolfa hrabete Chotka. Rodina byla dobre situovaná, a tak mohl syn Jan odejít na vyšší studia do Prahy. Zvolil si obor chemie na Ceském ucení technickém a složil inženýrské zkoušky. Nastoupil do cukrovaru ve Žlebech, ale v tomto druhu zamestnání rozhodne nevidel smysl svého života. Jan Langhans se zhlédl v relativne novém fenoménu doby, fotografii. A opet mu pomohlo, že jeho rodina nebyla chudá a umožnila mu tuto jeho zálibu postupne uskutecnovat, až posléze prerostla do vysoké profesionality. Jakožto chemik pro ni mel skvelé predpoklady, ale predevším mu bylo vlastní dokonalé obrazové vnímání.

V roce 1892 si Jan Langhans porídil hypotéku a celý dum cp. 707 koupil. Neprodlene pristoupil k nekolika etapám rekonstrukcních prací, zamerených predevším na rozšírení a vylepšení fotografického závodu. Zpocátku rekonstrukcní práce provádel stavitel Ferdinand Kuhn a pak postupne v roce 1897 stavitel František Kindl, v roce 1900 stavitel Vladimír Vlcek a v roce 1910 stavitel Josef Balabán. Ješte predtím v roce 1886 vznikl podle návrhu stavitele Františka Hrušky cástecnou prestavbou ze zahradního altánu nový fotografický ateliér. Nekdy v letech 1900-1905 došlo ke zmene fasády do Vodickovy ulice podle návrhu architekta Aloise Dryáka. Tríosý rozvrh sice zustal nezmenen, ale dum dostal módní secesní podobu. Výzdoba se odvíjela od strední osy.

Jan Langhans mel to štestí, že na pocátku své umelecké dráhy zažil zlatý vek fotografie. Prestože za jeho života fotografická tvorba prodelala zásadní technickou promenu v technologii výroby i ve stylu práce, Ateliér Langhans stál vždy v cele. Soustredil se hlavne na portrét, ale sám majitel se venoval i momentkám a fotografování Prahy. Ateliér si získal plným právem to nejlepší možné renomé a nechaly se v nem portrétovat nejvýznamnejší osobnosti té doby, nejen z Prahy, ale také pricházející do hlavního mesta z ceského venkova nebo i z ciziny. Za dobu trvání Ateliéru Langhans, tj. témer za sedmdesát let, jím prošly statisíce lidí. Jan Langhans se zúcastnil i Svetové výstavy v Paríži v roce 1900.0 jeho expozici se pochvalne zmínily i dva prestižní francouzské deníky Figaro a Temps. Již zmínený historik fotografie Pavel Scheufler asi pred sedmnácti lety publikoval rukopis jednoho ze zamestnancu firmy, fotografa Jirího Pos- selta: „.. .když jsem nastoupil v té továrne na fotografie, jak se firme Langhans ríkalo, bylo tam asi sedm negativních a osm pozitivních retušéru, dva fotografové, ctyri kopisté, dve prijímací dámy, jeden úcetní, jeden knihar a jeden sluha. Predstavte si radu stolu v zatuchlé, lakem a chemikáliemi cpící místnosti, kde celý den sedelo v pilné práci šestnáct i dvacet delníku pod dozorem mocného pana Hruschky. Od 8 ráno do 19 vecer ticho jako v kostele s hodinovou prestávkou, i v sobotu. Ale byl za to krásný plat. Až 22 korun týdne a to opravdu nemel každý...“ Dodejme, že místnosti, kde se portrétovalo a byly prijímány význacné osobnosti, musely být samozrejme, jak velela prestiž firmy, prepychove zarízeny.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017