Budova Hlavní pošty by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Budova Hlavní pošty // The building of Main Post Office
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Pseudo-Rennaisance General Post Office building had been located in the place of the first botanical gardens in Central Europe. It was developed in 1871-1874 by architect J. Belsky. The rectangular hall is covered by the glass roof and the vestibule is decorated by allegorical paintings with theme of postal and transport bussines.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

V roce 1871 se na nároží ulic Jindrišské a Bredovské (dnešní ulice Politických veznu) uvolnila rozsáhlá stavební parcela. Bylo rozhodnuto na míste vystavet ústrední poštovní budovu.V letech 1871-1874 zde vyrostl puvodne trípatrový objekt s levým dvoupatrovým krídlem, zadní trakt byl prízemní. Prízemí z praktických duvodu prolamovalo nekolik vjezdu a vstupu. V roce 1885 bylo dostaveno druhé patro predního prícného traktu a o deset let pozdeji zadní budovy nahradilo trípatrové prícné krídlo a zároven byla vystavena telefonní vež ve druhém nádvorí (pozdeji zanikla). V roce 1898 došlo k úprave prepážkové haly, zároven byla zastropena a prosklená. O její novorenesancní výtvarnou výzdobu se zasloužil malír a profesor dekorativní kresby na Umeleckoprumyslové škole v Praze Karel Vítezslav Mašek (1865-1927).Tento prostor byl puvodne dvorem, kam zajíždely konské poštovní povozy privážející ci odvážející listovní i balíkové zásilky. V roce 1922 ješte probehla nástavba 4. patra podle plánu, které o rok dríve zhotovili architekti Bohumír Kozák a Karel Roštík.

Budova Hlavní pošty nabízí širokou škálu poštovních služeb a obchodních aktivit. Mezi nimi i jednu zcela kuriózní, s více než stoletou tradicí: potrubní poštu. Praha se zaradila po bok velkomest, v nichž verejnosti sloužila mestská potrubní pošta, již v 19. století. V instrukci z 15. února 1899 týkající se zrízení potrubních poštovních úradu a telegrafních stanic v Praze mimo jiné cteme: „U c.k. poštovních a telegrafních úradu 1 (hlavní pošta) a 2 (Staré Mesto), jakož i u c.k. telegrafního úradu 10 (Malá Strana) v Praze byly zrízeny potrubní úrady... Za tím úcelem jsou tyto tri potrubní pošty spojeny navzájem podzemním potrubím, ve kterém príslušná kategorie korespondence ve zvláštních pouzdrech stlaceným vzduchem se pohybují... Úcelem potrubní pošty jest urychlené dopravování korespondence a telegramu jí predaných, a to v první rade v místní doprave...“ První trasa potrubní pošty v Praze byla dána do provozu 4. brezna 1899.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017