Dum pojištovny Assicurazioni Generali by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
33U E 458947 N 5547952
Dum pojištovny Assicurazioni Generali // The headquarters of Assicurazioni Generali insurance company
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Zhe Neo-Baroque Palace built in 1895 according to the project of architects Osvald Polívka and Bedrich Ohman originally built for the Assicurazioni Generali insurance company. On the facade of the building there are stone and bronze sculptures by Stanislav Sucharda, Bohuslav Schnirch, Antonín Procházka, Cenek Vosmík and František Stránský. Along Jindrišská Street a passage was subsequently broken. In the palace the Office for Standardization and Measurement and the Polish Information and Culture Centre resided for many years. The massive building stands at the site of a late Renaissance corner building with a tower and the rugged gables from the early 17th century, called The Imperial.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí IV.'

=========================================================

V roce 1875 bylo ve stredu Václavského námestí vysázeno stinné stromoradí, které bylo o dvacet let pozdeji z komunikacních duvodu premísteno ke kraji chodníku. Dne 20. kvetna 1884 vjela poprvé na Václavské námestí konská dráha, která projíždela od Mustku až k Nuselským schodum. V horejší, více svažité cásti námestí nemohli kone obsazené vozy vytáhnout, a proto byla pribírána príprež dalšího páru koní. Populární konku pak ke dni 14. kvetna 1900 vystrídala elektrická dráha.
V té dobe se však již na Václavském námestí pocala radikálne menit tvárnost zdejší zástavby. Bohatí jednotlivci, ale predevším banky a pojištovny, vykupovaly celé bloky domu, nebot vycítily, že z dríve klidného prostoru se stává tepna vznikajícího velkomesta, kde se každý ctverecní metr pozemku bude v nedaleké budoucnosti vyvažovat zlatém.
V tom smyslu mela dobrý podnikatelský zámer i pojištovna Assicurazi- oni Generali Austro - Italiche, založená v jednom z mest habsburské monarchie, v Terstu, a úzce propojená se zahranicním kapitálem. Výše uvedená pojištovna také úspešne pusobila od roku 1833 v tehdejších Uhrách a na Slovensku. V roce 1910 byla dokonce na Slovensku založena její sesterská pojištovací spolecnost Minerva. Ta již tehdy dojednávala pojištení nejen proti úrazum, krádežím atd., ale pojištovala i motorová vozidla a „neverné spra- vovanie penazí“. Zustanme však na pude Prahy. Práve pražské vrchní reditelství pojištovny Assicurazioni Generali navrhlo vedení ústavu, aby k roku 1896, v roce šedesátiletého jubilea pusobení pojištovny v Ceském království, byl vybudován v Praze nový monumentální a reprezentativní palác. Jako vhodné místo vzhledem k významu tohoto pojištovacího ústavu byla vybrána potencionální stavební parcela na rohu Václavského námestí a Jindrišské ulice.

Poté byla na vzniklé parcele za tehdy obrovskou sumu více jak milión zlatých postavena monumentální administrativní a provozní budova pražské pobocky terstské pojištovací spolecnosti Assicurazioni Generali. Projekt vypracovali architekti Bedrich Ohmann (1858 - 1927) a Osvald Polívka (1859 - 1931). Puvodní samostatný návrh arch. Ohmanna byl publikován v casopise Zlatá Praha c. 20, 29. brezna 1895. Hlavní prucelí vcetne hlavního vchodu bylo situováno do prostoru Václavského námestí a tak je tomu i dnes. Na hodnotné výtvarné výzdobe objektu se podíleli Stanislav Suchar- da, Bohuslav Schnirch, Antonín Procházka, Cenek Vosmík a František Stránský. V prubehu casu se pak nárožní ctyrpatrový dum palácového charakteru s novobarokními prucelími, který dostal po svém predchudci cp. 832, dockal pomerne cetných novodobých úprav a to predevším v interiérech. V prízemí objektu v Jindrišské ulici byla v roce 1966 dodatecne zrízena verejná pasáž s obchody. V podloubí domu melo své sídlo Polské kulturní stredisko. Pozdeji tady byl zrízen vchod do podchodu pod Václavským námestím, po uvedení trasy metra A do provozu s možností vstupu do stanice Mustek.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017