Ceská banka by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The building of former Ceská banka, later known as Ligna Palace
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Palace of former Ceská banka, later known as Ligna Palace, is a large five-storey neoclassical building dating from 1914 to 1916, built by Josef Sakar and Osvald Polivka. Before the U Lhotku Renaissance house stood here with a corner tower and interior paintings by Josef Navrátil, which were partially removed before the demolition and deposited in the Prague City Museum. The sandstone sculptures on the facade and the relief of Mercury in the gable of the palace are the works by Bohumil Kafka. The building of the palace, stretches all the way up to the Svetozor passage in Vodickova Street, which was connected with the passage of the Alfa Palace in 1929. In 1947 the building was remodelled by architects Karel and Jaroslav Fišer, who also adapted the cinema, accessible from the Svetozor passage.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Jedno z nároží Václavského námestí a Vodickovy ulice ovládá rozsáhlý pe- tipatrový palác Ceské banky cp. 791, zvaný též palác Ligna. Byl vystaven na puvodne stredovekých parcelách ve stylu pozdne secesního novokla- sicismu v letech 1914-1916 podle projektu architektu Josefa Sakare a Osvalda Polívky. Kvuli této novostavbe musel byt zbourán v jádru gotický dum U Lhotku cp. 791.

Do pudorysu objektu byla zakomponována i pasáž, dnes známá jako pasáž Svetozor. Je kryta prosvetlenou sklobetonovou klenbou, umožnující pomerne nenápadný prechod do otevreného prostoru, odkud se dríve vcházelo do divadla Semafor, a do další pasáže paláce Alfa. K propojení obou pasáží došlo v roce 1929. Z dnešního pohledu se pasáž Svetozor ponekud zúžila postupnou vestavbou prodejních krámcu, vcetne ovocné cukrárny. Puvodne tady byla schodište. Ta v roce 1947 nahradila dve protilehlá dvouramenná schodište na konci pasaže. Stalo se tak v rámci prestavby celého objektu podle projektu architektu Karla Fišera a Jaroslava Fišera. V poslední dobe se obnovila prodejní cinnost i na galeriích pasaže, které jsou zprístupneny zmínenými schodišti. Z pasáže vede vchod do kina Svetozor, které v roce 1958 prošlo rekonstrukcí zajištující širokoúhlé promítání.

Nároží domu je na vrcholu zakonceno mohutnou kopulí. Když se režisér a významný divadelník Antonín Fencl rozešel v roce 1917 s Lucerna- filmem po dokoncení filmu Pražští adamité, který mel mimochodem velký primát v tom, že v nem byly u nás poprvé použity trikové zábery dvojníku, rozhodl se založit vlastní ateliér. Za tím úcelem si najal zahálející prostory kopule Ceské banky Tam v roce 1918 zahájil cinnost svého Pragafilmu, který vybavil technickým zarízením patrícím puvodne predválecné filmové spolecnosti ASUM (Anna Sedlácková - Max Urban). Spolupracoval ponejvíce s herci Švandova divadla a vyrobil tady i v exteriérech na puldruhou desítku divácky úspešných filmu. Když ateliér prestal po technické stránce vyhovovat, podnik pocátkem dvacátých let zanikl.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017