Wiehluv dum by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Wiehluv dum by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

This typical Bohemian Neo-Renaissance house was built in 1895-96 and designed by the architect A. Wiehl. He was a leading representative of this style, rich in ornamental and figural paintings, graffiti, inlaid medallions, reliefs, etc.. The facade was designed by M. Aleš and Josef Fanta.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí I.'

=========================================================

eho predchudce stál na rohu dnešního Václavského námestí a Vodickovy ulice již v první fázi budování Nového Mesta pražského. Postupne mel ruzné funkce, tak jak si to práli jeho soucastní majitelé. V roce 1396 tu byl pivovar Jindricha Berky z Dubé, pozdeji veliká tržnice na obilí, máslo a pivo. Byl jedním z mnoha staropražských domu, který mel vež. Do posledních chvil jeho existence se zde ríkalo U Zlutických, to po jeho dávném majiteli Matouši Žlutickém z Bernarecku.

Zánik tohoto historického domu Nového Mesta paradoxne nastal tehdy, když jej zakoupil významný funkcionár cetných památkových institucí architekt Antonín Wiehl. Ten si na cásti pozemku nekdejšího objektu vystavil v letech 1895 - 1896 podle vlastního návrhu svuj dum. Tato novorenesancní stavba má na fasádách ornamentální výzdobu podle návrhu architekta Josefa Fanty a malírskou výzdobu Mikoláše Alše. Tu podle jeho kartonu provedli malíri Láda Novák a Arnošt Hofbauer s pomocí Františka Urbana a Viléma Trska. Je to cyklus o živote obchodníka, jehož motivem byl fakt, že dum stojí uprostred pražského obchodního života. Dle vyobrazení kroju postav se dej nejspíše odehrává v patnáctém století, a to v prurezu od narození až do smrti.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017