Koruna Palace by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Koruna Palace by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

This palace at the bottom of Wenceslas Square was built in late Art Nouveau style. The building's main feature is its corner tower shape, with its peak shaped as a stylized crown. Under the peak is an allegorical statue by Stanislav Suchard. It's a retail-business centre with a number of shops, restaurants and offices.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí IV.'

=========================================================

První ceská všeobecná akciová spolecnost pro pojištování na život byla založena v roce 1899. Pozdeji byla prejmenována na Koruna, první ceská všeobecná akciová spolecnost pro pojištování v Praze, zkrácene Koruna a.s. Praha. Stalo se tak v souladu s názvem paláce cp. 846, který si tento pojištovací ústav nechal v letech 1911 - 1912, pocítáno v to i demolicní a prípravné práce, postavit na nároží Václavského námestí a Príkopu na Novém Meste pražském.

K demolici domu bylo prikroceno s tím, že na uvolnené parcele vznikne moderní palác sdružující funkce obchodní, administrativní a správní, prostory pro služby verejnosti a kulturní aktivity, v nejvyšších patrech pak budou k dispozici byty a ateliéry. Na stavbu nového paláce byla vyhlášena architektonická soutež. Jeden z prvních návrhu predložil karlínský architekt a stavitel Matej Blecha. Další dva pak renomovaní architekti Alois Dryák a Jan Ko- tera. Pod vítezným návrhem, který byl také realizován, byl nakonec podepsán architekt Antonín Pfeiffer (1870 - 1938). Ten pracoval hlavne pro stavebníky soukromé, z jeho staveb verejných je práve nejznámejší, krome paláce pro Ústrední banku ceských sporitelen v Jindrišské ulici v Praze, palác Koruna. I když je architekt Antonín Pfeiffer všeobecne uváden jako autor projektu, v cásti odborné literatury je zvažována i projekcní spoluúcast architekta a stavitele Mateje Blechy.

Na velice exponovaném míste tak vznikl honosný palác ve slohu pozdní secese. Objekt, železobetonová skeletová konstrukce, mel nekolik traktu, dvoupatrové podzemí a ctyri patra s podkrovím nad zemí. V podzemní cásti byly mimo jiné lázenské prostory, svého casu zde byl i biograf. V prízemí a mezaninu byla tanecní kavárna, navazující na tradice své predchudkyne, kavárny Vídenské. Hlavní funkce paláce byla ovšem administrativní, rozlehlé prostory plne využívala První ceská všeobecná akciová spolecnost pro pojištování na život, stavebník a majitel objektu. Vnitrní prostor paláce protínala prostorná pravoúhlá pasáž, do které byly svedeny témer všechny vstupy do vnitrních prostor.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017