Právnická fakulta by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Právnická fakulta // The Law Faculty building of Charles University
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Law Faculty building is a monument of modern architecture. It was built by Czech architect Ladislav Machon (1888-1973), a representative of modern classicism and functionalism. The construction was carried our between 1926 and 1929 in accordance with the development design from 1914 made by Jan Kotera (1871-1923), an architect of international significance, who was a leading figure of Czech modern architecture. The interior of the building is Machon’s own work.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí V.'

=========================================================

Vypracováním projektu pro ceskou cást univerzity byl tehdejším rektorem Jaroslavem Hlavou poveren profesor Umeleckoprumyslové školy v Praze architekt Jan Kotera (1871-1923), projektem pro nemeckou cást pak architekt Josef Zasche. Již krátce po zadání upozornoval Kotera, že parcela je pro požadovaný stavební program príliš malá, nevhodné je rovnež rešení regulacní. Kompetentní cinitelé však prijali Koteruv názor teprve poté, co vytvoril model a probehlo komisionální rízení. Cas plynul a až v kvetnu 1912 bylo Koterovi zadáno vypracování projektu na zvetšeném staveništi, navíc posunutém od Mikulášské trídy.

V roce 1920 ministerstvo verejných prací nové Ceskoslovenské republiky necekane vypsalo na stavbu univerzity novou architektonickou soutež. Prícinou bylo, že ceská univerzita prevzala obe stavenište a necítila se být k predešlým projektum vázána. Nejvíce rozladen byl samozrejme samotný architekt Jan Kotera. Jako ránu pod pás to vnímali i jeho profesní kolegové, sdružení ve Spolecnosti architektu, kterí se odmítli souteže zúcastnit a vyhradili právo souteže pouze Koterovi. Presto se v souteži sešlo deset projektu, vítezný byl Koteruv.Tehdy se ješte uvažovalo o tom, že na obou parcelách budou postaveny zrcadlove dva stejné objekty, nakonec však došlo ke stavbe pouze na puvodne „nemecké“ parcele, tedy pri pohledu z mostu vpravo. Jak už to v Cechách bývá, projekt byl kritizován, duvody byly vetšinou laické ci osobní. Konecne byl v breznu 1923 Koterovi provádecí projekt zadán, architekt však 17. dubna téhož roku zemrel.

Dokonceni provádecího projektu a dalších následných prací se ujal s nejvetší ctí a pietou k dílu svého predchudce a ucitele architekt Ladislav Machon (1888-1973), který byl od roku 1909 v Koterove ateliéru zamestnán a na projektu právnické fakulty spolupracoval.
Stavbu monumentální novoklasicistní budovy právnické fakulty provedlo v letech 1926-1931 spolecenství stavitelu bratri Kavalírové, Milan Babuška, Jan Matoušek, Bohumír Hollmann, Matej Blecha a František Strnad. Budova stojí na drevených pilotech, jejichž hlavy jsou pod všemi hlavními zdmi spojeny betonovými pásy. Podsklepená je dvema suterény. Konstrukce budovy je cihelná s betonovými stropy a pilíri. Kryjí ji sedlové strechy. Objekt má pudorys protáhlého lichobežníku, jehož lukovité prohnutí sleduje ohyb vltavského nábreží. Má pet krídel, obepínajících menší dvur ve tvaru písmeneT a velkou obdélnou zastropenou dvoranu. Hala pusobí antickým klidem a je obklopena pilírovým ochozem. Vestibul je dlážden mrákotínskou žulou, jeho steny obloženy jarošovským mramorem, sloupy mramorem tuharským.V ústrední dvorane je sokl obložen leštenou žulou krtskou, schodište provedeno z olšanské a slezské žuly, pilíre pak obloženy kosorským mramorem. Krídla mají vetšinou dvoutraktovou dispozici, vnitrní schodištové krídlo je trítraktové. Po svém dokoncení mela právnická fakulta Karlovy univerzity krome rádných fakultních místností a sálu ješte spolkové místnosti Všehrdu a Právnické jednoty, rovnež tak profesorskou a studentskou jídelnu s príslušenstvím. V soucasné dobe se našlo i místo pro velice navštevovanou prodejnu právnické literatury a skript.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017