'Dum Slikovsky' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
'Slik Palace [CZ:Dum Slikovsky]' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Slik Palace (No.111) with three wings used to be a residence of the aristocratic family Sliks of Holic. It has a Classicist front from 1840s.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

V prostoru Pohorelce vyniká svým protáhlým klasicistním prucelím dum palácového charakteru zvaný Šlikovský, cp. 111. Prucelí je ve své prímé cásti dvoupatrové sedmnáctiose, v zalomeném východním nárožním dílu dvouosé. Mestište tohoto rozlehlého domu patrilo v minulosti strahovskému premonstrátskému klášteru a s nejvetší pravdepodobnosti tady kdysi stavaly klášterní objekty hospodárského charakteru.

Pocátky dnešní stavby spadají do doby panování císare Rudolfa II. V roce 1607 tu zacal stavet velký dum dvorní rada Pavel z Krausenecku, když parcelu zakoupil od Strahovského kláštera. Ješte rozestaveny' renesancní dum prodal Leopoldovi ze Strahlendorfu.Ten stavbu dokoncil. K novostavbe patrila rozhlehla zahrada, která se za pozdeji vybudovaným Cernínským palácem táhla severním smerem až k pozdejšímu kapucínskému lazaretu cp. 98. Ješte v prubehu tricetileté války v roce 1638 zakoupil nemovitost a vedlejší malý domek Jindrich hrabe Šlik z Holice a Pasounu za 15 000 zlatých. Jméno tohoto šlechtice si dum podržel až do dnešní doby. O devet let pozdeji Šlik prikoupil ješte vedlejší dum Švábovský a rozšíril již tak velikou zahradu, o kterou bylo dobre pecováno.
Honosnou renesancní šlikovskou rezidenci silne poškodily válecné události. Stalo se tak predevším v roce 1741, kdy 16. listopadu spojená francouzská, saská a bavorská vojska postupne oblehla Prahu. Bavorský kurfirt Karel Albrecht vyzval pražská mesta ke kapitulaci a v noci na 26. listopadu spojena vojska Prahu dobyla. V tomto i v príštím válecném roce 1742 byl Šlikovský dum težce poškozen bombardováním, stejne jako další objekty na Pohorelci i Hradcanech. Další bombardování zažil dum v roce 1757, kdy po porážce rakouské armády u Šterbohol 6. kvetna téhož roku oblehli Prahu Prusové. Prostor Pohorelce bombardovali z vyvýšených míst Strešovic. Dnes tato místa pripomínají místní ulicní názvy U Páté baterie, U Šesté baterie, Na Bateriích nebo pojmenování stre- šovického námestí Pred Bateriemi.
Ponicenou stavbu Šlikové nechteli opravovat, a proto ji v roce 1786 prodali Zuzane Ehrenreichové.Tak se dum dostal do meštanských rukou. Zuzana Ehrenreichová objekt po patnácti letech prodala. Majitelé se dále strídali. Neštastný byl pro dum rok 1845, kdy došlo ke zborení predního traktu. Následne jej nahradila klasicistní novostavba tehdejších majitelu, manželu Antonína a Eleonory Rittichových, podle plánu stavitele Johan- na Heinricha Frenzela. Dum postupne prodelával další drobné i vetší úpravy, v roce 1872 byla napríklad provedena stavba stáje pro deset koní. V témže roce - to už dum patril mestu - bylo zadní staveni domu prestaveno na hlavní hradcanskou dívcí a chlapeckou školu.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017