'Kucera´s Palace' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
'Kucera´s Palace' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

This corner palace was developed through numerous adaptations of a former Gothic townhouse, the current appearance comes from a peak Baroque refurbishment between 1765-69; its Rococo stucco façade is especially striking. Between 1955-59 the building was converted into a hotel, insensitive changes were undone in the 1990´s. The house has been owned by Kolowrat and Vrbna families among other, later also by the Italian Demartini family of chimney-sweepers who held the privilege to „sweep imperial chimneys“. Other owners included imperial officer J. Kucera, known for his friendly relations with L. van Beethoven.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VIII.'

=========================================================

Kuceruv palác bývá též nazýván dum U Zlaté lodi nebo dum Demartinuv. Toto poslední pojmenování dostal, když se v roce 1839 stal majetkem slavné kominické rodiny Demartinu, kterí pecovali o komíny i na Pražském hrade. Puvodne renesancní objekt vznikl na míste gotického domu a v letech 1658-1662 byl radikálne prestaven v baroku a poté ješte jednou pred rokem 1723. Hlavní prucelí získalo svoji podobu v letech 1764-1769.0 to se zasloužil Karel Kucera (Kutschera), který dum koupil v roce 1764 a následne inicioval pozdne barokní prestavbu. V jejím rámci bylo rovnež pristaveno ozdobné ctyrramenné schodište vedoucí z prízemí do druhého patra. Jako stavitel této prestavby bývá uváden Jan Josef Wirch (1732-1783).

V období mezi svetovými válkami sloužil palác po príslušných adaptacích jako hotel. V letech 1954-1958 probehla podle projektu architekta Eduarda Hnilicky pomerne velká prestavba pro restaurátorské dílny Státní památkové správy. V jejím rámci byl proveden stavební pruzkum budovy a shledány cetné závady. Západní štítová zed byla vyklonena tak, že spolu s vadnými stropy musela být stržena a nove vystavena vcetne prilehlé nárožní cásti predního prucelí. Pri tomto zásahu byly bohužel odstraneny barokní malby na schodišti a místy též narušeny i ostatní drevené stropy a klenby. Protože bylo nosné zdivo v nekolika místech chatrné, musely být vybudovány z duvodu zabezpecení statiky budovy nové betonové stropy takové konstrukce, aby vyztužily celou budovu. Po výmene krovu mohl být využíván i podkrovní prostor.

V poslední dobe byla budova využívana Komercní bankou.

Artist: Karel Stolař