Socha Panny Marie Immaculaty - Paclavice, Czech Republic
CS: Socha Panny Marie Immaculaty // EN: statue of the Virgin Mary Immaculaty
Location: Zlínský kraj, Czechia

CS:
ANOTACE
Vícestupnová podnož nese vysoký trojboký podstavec, sestávající s mohutných volutových krídel a vnitrních, konkávne prohnutých a reliéfne zdobených ploch. Nasedající hmota ve forme oblak nese zemekouli s postavou Panny Marie. Datace 1773.

POPIS PAMÁTKOVÉ HODNOTY
Kvalitní pozdne barokní socharská práce, datovaná i autorsky urcená, která významným zpusobem dotvárí vzhled prostranství, do kterého je obrácena.

POPIS
Socha Immaculaty se nachází na volném prostranství na severním okraji obce pred budovou nekdejší radnice. Socha je vyzdvižena na vysokém trojbokém podstavci, který spocívá na odstupnované polygonální podnoži. Podstavec je tvoren tremi volutovými krídly, které se smerem dolu výrazne rozširují, a plocha sten mezi krídly je lehce konkávne projmutá. Podstavec je situován nakoso, a jedno jeho volutové krídlo se tedy nachází na celní strane sochy. Plochy mezi volutovými krídly jsou zdobeny reliéfy, jež jsou zasazeny do kartuší nepravidelného tvaru, které približne sledují tvar plochy a rámovány jsou plastickými páskami ruzných tvaru, mj. tvaru boltcu, a ruzné délky. Reliéf na pravé bocní strane zachycuje sv. Floriána. Svetec je vyobrazen, jak stojí na zemi, naznacené jakoby jakýmisi skalisky. Jeho telo je pootoceno do pravého tríctvrtecního profilu, zatímco jeho hlava se obrací doleva, takže je zobrazena z levého tríctvrtecního profilu. Svetec je oden v tradicním šatu rímského vojáka, jeho nohy kryjí po kolena sahající holínky a na jeho hlave spocívá prilba s chocholy. Svou levou rukou ohnutou v lokti svetec pridržuje vysokou vojenskou korouhev s volne dolu visícím praporcem. Pravou, dolu nataženou rukou svetec hasí velký horící dum, který stojí u jeho pravé nohy. Reliéf na levé strane podstavce zachycuje sv. Jana Nepomuckého. Svetec opet stojí na blíže neurcité zemi, naznacené jakýmisi skalisky. Jeho telo je mírne natoceno doprava, takže je zachyceno z pravého tríctvrtecního profilu a hlava z profilu. Svetec je oden v tradicním rouchu kanovníka, tedy v dlouhé klerice, kterou prikrývá po kolena sahající rocheta s krajkovým lemem. Pres ramena má ješte prehozenu almuci s kapucí. Svetec je prostovlasý a jeho štíhlý oblicej lemuje plnovous. Hlavu svetec sklání ke své levé ruce, kterou má ohnutu v lokti a trímá v ní krucifix, na který pohlíží. V prstech pravé, dolu natažené ruky svírá biret. Na zadní strane podstavce je zachycen sv. Vendelín (popr. sv. Linhart), patron pastýru a rolníku a ochránce dobytka. Svetec je zobrazený, jako pastýr sedící na kameni uprostred svého stáda. Svetec je obrácen doprava, takže jeho telo je zachyceno z pravého tríctvrtecního profilu. Svou hlavu stácí doleva, a jeho hlava je tedy zobrazena z en facu. Svetec je oden jako pastýr, pres pravé rameno má prehozenou brašnu a o jeho levé rameno je oprena vysoká štíhlá pastýrská hul, postavená diagonálne. Hul je provlecená po svetcovýma rukama, které jsou pred jeho hrudí sepjaty k modlitbe. Hlavu s plnými tváremi a vlnitými vlasy svetec pozvedá k nebesum. Nalevo od svetce na zemi, naznacené obdobnými skalisky, leží kráva. Vedle ní, uprostred celé kompozice, na zemi spocívá svetcum pastýrský klobouk. Napravo od klobouku se pase ovce. Ve vrcholu podstavce je mezi volutami umísten oblacný útvar, na kterém spocívá zemekoule. Na zemekouli stojí Panna Marie, zachycená v mírne podživotní velikosti. Telo Panny Marie je zobrazeno z celního pohledu a její zaklonená hlava se stácí vzhuru doprava. Panna Marie je odena ve dlouhém, splývaném, jemne zraseném šate, pod kterým se jasne rýsuje její volná pravá noha. Pres záda má ješte prehozenu mohutnou drapérii, která v bohatých záhybech vlaje za jejími zády. Pod spodním lemem šatu vycnívají její nohy, obuté v sandálech, které spocívají na zemekouli, ovinuté hadem. Ruce ohnuté v lokti má Panna Marie nataženy pred sebe a sepjaty k modlitbe. Svou hlavu s plnými tváremi a vlasy svázanými do copu obrací k nebesum. Hlava je lemována velkou kruhovou svatozárí, složenou z peticípých hvezd. materiál: kámen

Zdroj: (visit link)

EN:
ANNOTATION
The multistage footstock carries a high triangular pedestal, consisting of massive volute wings and inner, concave curved and embellished surfaces. Cloud-bearing mass hangs on the earth with the figure of the Virgin Mary. Date 1773.

DESCRIPTION OF MONUMENT VALUE
High-quality late Baroque sculpture, dated and authored, which significantly shapes the appearance of the area into which it is reversed.

DESCRIPTION
The statue of the Immaculate is located in an open space on the northern edge of the village in front of the former town hall building. The statue is highlighted on a high triangular base, which rests on a graded polygonal base. The pedestal is made up of three volute wings, which extend significantly downwards, and the wall surface between the wings is slightly concave. The pedestal is situated in a straight line, and one of its volute wing is located on the front of the statue. The surfaces between the volute wings are embellished with reliefs embedded in irregular shape cartouches which approximately follow the shape of the surface and are framed by plastic strips of various shapes, including the shape of bolts, and of different lengths. The relief on the right side of the screen captures St. Floriána. The saint is depicted standing on the ground, indicated as if it were a rock. His body is rotated into the right three-quarter profile while its head is turned to the left, so it is shown from the left three-quarter profile. The saint is dressed in the Roman soldier's traditional dress, his legs cover his knee-length boots, and his head rests with the helmet. With his left hand bent at his elbow, the saint holds a high military pen with a free-hanging banner. With the right, down-stretched hand, the saint has a large burning house standing at his right foot. The relief on the left side of the pedestal captures St. Jana Nepomucký. The saint once again stands on a more indeterminate ground, indicated by some sort of rocks. His body is slightly turned to the right, so it is captured from the right three-quarter profile and the head from the profile. The saint is dressed in the traditional robe of the canon, that is, in a long clergy, which covers a knee-length rochete with a lace trim. He has a hooded buttock over his shoulder. The saint is simple and his slim face is lining a beard. The saint's head bends to his left hand, which is bent at his elbow and holds the crucifix he sees. In the fingers of his right, under the extended hand, he holds a biret. On the back of the pedestal is captured sv. Vendelin (or St. Linhart), a patron of shepherds and peasants, and a cattleman. The saint is depicted as a shepherd sitting on the stone in the middle of his herd. The saint is facing right, so his body is captured from the right three-quarter profile. His head turns to the left, and his head is shown from en facu. The saint is dressed as a shepherd; he has a padded bag on his right arm, and a lean, high-legged shepherd's stick built diagonally on his left shoulder. The stick is crowned by the saintly hands, which are in front of his chest to be prayed. The head with full cheeks and wavy hair is lifted up to the heavens. To the left of the saint on the ground, indicated by similar rocks, lies a cow. Next to her, in the middle of the whole composition, the shepherd's hat rests on the earth. To the right of the hat she walks on the sheep. At the top of the pedestal, a cloud formation on which the globe rests is placed between volumes. On the earth stands the Virgin Mary, captured in a slightly sub-life. The body of the Virgin is shown from the front view and its bowed head is turned upwards to the right. Virgin Mary is dressed in a long, sloping, gently shrouded dress, under which her free right leg is clearly visible. Over the back has a massive curtain, which lurks behind her back in rich folds. Beneath the bottom of her dress, her legs protrude, wrapped in sandals resting on a globe wrapped in a snake. Hands bent at the elbow, the Virgin Mary stretched out in front of her and joined to prayer. His head with full faces and hair tied to a cop turns to the heavens. The head is lined with a large circular halo composed of five-pointed stars. material: stone

Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: Pačlavice