Harmony Hotel - Prague, Czech Republic
Harmony Hotel - Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

On this site once stood two-storey four-winged classicist Czech House [CZ: Cesky dum].
The corner house, to which after its establishment, carried the name of his predecessor Czech House, has a skeleton structure with two wings, is a six-storey with two basements and a flat roof. Previously there used to be a Centrum Hotel, Harmony Hotel now.

=========================================================

Na tomto míste kdysi stával dvoupatrový ctyrkrídlý klasicistní Ceský dum, který mel i stejné cp. 1064, ríkalo se zde také U Kapru. Ze sporných záznamu o jeho dávné minulosti víme, že v roce 1397 ho koupil Hunek z Klecan. Koncem dvacátých let našeho století byl dum stržen a na vzniklé stavební parcele bylo zapocato se stavbou šestipatrového obchodního domu s rozsáhlými podzemními prostorami pro skladište. Stavebníkem byl velkoobchodník Josef Jakesch. Stavbu povolila mestská rada svými usneseními ze dne 27. ledna 1928 a ze dne 23. brezna 1928.

Stavba budoucího obchodního domu spela rychle kupredu, pri zpetném ohlédnutí možno ríci až príliš rychle. Pak prišel osudný den 9. ríjna 1928, kdy se deset minut po patnácté hodine již témer dokoncená novostavba za ohlušujícího rachotu zrítila. Na staveništi zustala stát pouze konstrukce výtahu. Masa zdivá a kusy betonu zaplnily nejen chodník, ale i cást jízdní dráhy. Náhodní svedci videli, jak na míste zahynula starší žena, která po chodníku vezla detský kocárek. Videli také, jak z jednotlivých pater hroutící se budovy ve snaze zachránit si život vyskakují delníci. Nekterí zemreli, jiní prežili s težkými zraneními, která zanechala doživotní následky. Mnoho delníku všech stavebních profesí zustalo zasypáno hromadami stavební sute. Následky neštestí byly hrozivé; 46 mrtvých, 23 težce zranených, pod troskami zustal i povoz s konmi a nákladní automobil.

Po odklizení trosek zde byl podle upraveného projektu vybudován objekt hotelu. Inkriminovaný pilír, který neunesl váhu rizalitu, byl posílen dvema dalšími. Nárožní dum, na který se po jeho vzniku prenesl název jeho predchudce Ceský dum, má skeletovou konstrukci s dvoutraktovou dispozicí, je šestipatrový s dvema suterény a plochou strechou. Dríve zde býval hotel Centrum, dnes hotel Harmony. Každý z 60 pokoju má vlastní sprchu a WC, telefon s prímou provolbou, rádio, barevný televizor a satelitní prípojku. Apartmá jsou navíc vybavena minibarem. Pet pokoju je upraveno pro vozíckáre. Na záver dodejme, že v letech 1991 - 1992 prodelal objekt podle projektu architekta Vlastimila Struny velkou rekonstrukci.
Year photo was taken: 1935