The house 'Dum U Zlatého prstenu' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'At the Golden Ring [CZ: Dum U Zlatého prstenu]'
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The House at the Golden Ring is located on Týnská Street near Old Town Square. Its extremely segmented appearance, created by joining two separate medieval buildings, allows curators to create a very diverse exhibition, where each of the rooms gives you a different impression.

Similar to many other Prague houses, this house takes its name from its house sign, the golden ring. According to a legendary story, the ring was lost by one of the Old Town ghosts during its nighttime revelry. A certain inhabitant of Týnská Street found it and added it to his gate as protection against evil powers.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí IV.'

=========================================================

Puvodne meštanský dum U Zlatého prstenu cp. 630 v Týnské 6 je rozsáhlý gotický objekt vybudovaný v nekolika stavebních etapách. Dnešní podoba objektu je pozdne renesancní z pronikavé prestavby kolem
roku 1609. Další stavební zásahy byly provedeny v 18. a 19. století, dvorní a bocní fasády jsou klasicistní.

Dum U Zlatého prstenu držel ve 14. století Detrich Rechcer, v roce 1429 jej od Prokopa z Olšan koupil Tomášek perkmistr. V té dobe tu bydlívali koštéri vína. K roku 1480 se uvádí, že Václav „od prstena“, bývalý purkmistr, byl ješte s jinými zajat v Kutné Hore, ale pri transportu do vezení na hrad Krivoklát se mu podarilo štastne uprchnout. V roce 1540 byl majitelem domu rektor pražské univerzity mistr Jan Chocenský, který zde bydlel až do své smrti. K roku 1545 se pripomíná majitel Jindrich Nekožný z Hrobcice. V 17. století domu ríkali též U Osterštoku, držel ho totiž asi od roku 1620 František Osterštok, v roce 1604 od císare Rudolfa II. obdarený erbem a titulem z Ast- feldu. Za casu stavovského povstání byl pro svou vernost k císari Ferdinandovi II. v roce 1618 sesazen z konšelství. Vernost se mu ale velice vyplatila. Po zmene politických pomeru po Bílé hore se stal staromestským císarským rychtárem a byl povýšen do vladyckého stavu s titulem „slovutný“. Když v roce 1638 zemrel, vlastnil dum jeho syn Jan Ignác Osterštok s manželkou Evou Maxm. ze Sulevic. Ješte dríve vlastnil dum Šimon Prsten, který získal své jméno, to nebylo tehdy nijak neobvyklé, po názvu domu. Ten se nazýval U Zlatého prstenu již od roku 1427. Uvedený Šimon Prsten naopak se stavovským povstáním sympatizoval a je možné, že mu dum byl zkonfiskován. Jako konfiskát ho pak získal „verný a milý“ František Osterštok.

V posledních letech prodelal dum U Zlatého prstenu financne nákladnou generální rekonstrukci. Pri ní byla respektována renesancní prostorová dispozice se soucasným zachováním gotických prvku. Byly rovnež rekonstruovány a restaurovány dva drevené stropy, z toho jeden pozdne gotický, a zbytky nástenných maleb v úzké klenuté chodbe galerie v mezaninu. Zatímco stropy restauroval Jindrich Ružicka, zbytky maleb restaurátorská rodina Kubátových. Instalovány byly i dva výtahy, celý objekt má bezbariérový prístup. V roce 1990 dostala dum do správy od Magistrátu hlavního mesta Prahy, který rekonstrukci financoval, Galerie hlavního mesta Prahy. Ta vyzvala k dokoncení rekonstrukce architekta Vlada Milunice, který je také známý jako spoluautor Tancícího domu na Rašínove nábreží. Galerie hlavního mesta Prahy tak získala cca 1 350 m2 výstavní plochy. Mimo to se v budove pocítá s literární kavárnou, knihkupectvím, ve druhém patre pak s cítárnou a informacním centrem.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/17/2017