Granovsky Palace by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Granovsky Palace by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

This expensive Renaissance style palace was built by the Ungelt administrator Jakub Granovský of Granov. He acquired the land by decree of Emperor Ferdinand the First in 1558 with an obligation to pay the porter for opening and closing the gates of the Ungelt. The Renaissance character and splendor of the Granovský Palace is enhanced by paintings on the first and second floor using the "chiaroscuro" technique, the work of Italian master Francesco Terzio. In addition to the allegory characters between the windows of the second floor are also featured biblical scenes representing Adam and Eve, Cain and Abel, Lot and His Daughters, Abraham Sacrificing Isaac, Josef and Putifarka, Samson and Dalila, and David and Betsabe.

=========================================================

Dum Granovských cp. 639, k nemuž náleží ješte sousední dum cp. 640, je soucástí významného staromestského celku, Ungeltu. Ten se nazývá také Týnský dvur to od toho, že se mu dostalo svého casu otýnení neboli opevnení. Byl to samostatný právní útvar, který podléhal knížeti a pozdeji králi. Tem také príslušel výnos z celních poplatku, které zde byly vybírány. Týto výnosy, pripocítáme-li platby za použití skladu, nocovného, ostrahy a dalších, byly znacné.

V roce 1536 se stal královským úredníkem v Týnském dvore Jakub Gra- novský a císar Ferdinand I. mu daroval dedicne „dum starý ungeltní po obou stranách brány a nad tou branou“. Dar to byl skutecne velkorysý, nebot tento objekt patril v Týnském dvore k nejvýznamnejším, i když v té dobe nebyl v nejlepším stavebním stavu. Puvodne byl románský, v dobe, kdy jej získal Jakub Granovský, mel gotickou podobu. Za verné služby mu císar navíc udelil výsadu: „ponevadž tu lidé rozlicných zemí zboží skladují, aby hosti choval, vlaská, uherská a jiná vína, piva i medy pres celý rok šenkoval a z nich králi ani obci neplatil. Však aby starobylý frejunk držán býti tak, aby žádný se tu nedopustil niceho nenáležitého“.
Takto obdarovaný staromestský meštan Jakub Granovský obdržel v roce 1542 titul „z Granova“ a erb se štítem. Jelikož Granovští z Granova byli po dobu nekolika desetiletí, krome mnoha jiných, pozemku a nemovitostí, také majiteli Vršovic, píše o Jakubu Granovském z Granova Bedrich Šplíchal ve svých Pametech obce Vršovické: „Na velikém zvonu v chrámu sv. Víta prelitém r. 1548 krome medailí krále Ludvíka, královny Marie, krále Ferdinanda, královny Anny, Vratislava z Perštýna, Oldricha Dubanského z Duban, zámeckého hejtmana v Praze a j. jest také medaile Jakuba Granovského z Granova. Na velikém zvonu r. 1553 ulitém pro chrám Týnský jest taktéž podobizna Jakuba Granovského z Granova a krome ní ješte jedna menší, obsahující pouze znak a nápis Jakub Granovský z Granova“.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/17/2017