Chapel of St. Ludmila by Vaclav Jansa - Prague, Czech Republic
Bývalá kaple sv. Ludmily // A former Chapel of St. Ludmila
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The painting depicts a former Chapel of St. Ludmila beside south-east side of The Church of Our Lady before Týn.

One of the few significant changes apparent on the outer circumference of the Church of Our Lady before Tyn, carried out at the end of the 19th century. Up to 1886 in these places was a row of outbuildings. The demolition of the chapel. Ludmila was decided in 1892.

=========================================================

Jednou z mála výrazných zmen patrných na vnejším obvodu kostela Panny Marie pred Týnem, uskutecnených na konci 19 století, byla úprava okolí. Až do roku 1886 se v techto místech nacházela rada prístavku, o zborení kaple sv. Ludmily (napravo od vežovitého prístavku - sakristie s depozitárem), bylo rozhodnuto v roce 1892. V popredí ruina domu U Hrebenu, U Hrebene ci U Zlatého hrebene c.p. 600/I v Celetné ulici, který byl zboren již v roce 1882, protože svým rozsahem bránil plánovanému zavedení konky do techto míst. Pohled zachycený Jansou byl zrejme vytvoren podle fotografie a antedatován. Svedcí proto nejen zjevne prepisované datum na obraze, ale napr. i srovnání se zcela shodným záberem na obraze Jana Minaríka.

Artist: Václav Jansa

Date of Painting: 01/01/1883