The house 'U Štupartu' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U Štupartu' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Near the Church of St Jacob there once stood a great court, U Štupartu, known for being a residence of the Royal family and Charles IV (visit link) himself. It would seem that after his return to Bohemia in 1333 the young and politically ambitious royal heir-apparent spent a few months and made key decisions here.

The house is named after Peter Stupart von Löwenthal who bought it 20 October 1664.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Na nároží staromestských ulic Jakubské a Malé Štupartské, naproti východnímu vchodu do Týnského dvora, stojí klasicistne-secesní dum cp. 647 z let 1911-1912. Prestože podle kritérií mnohých staromestských domu je ješte mladíkem ani ne stoletým, nese starobylý název U Štupartu. Tak byl nazýván jeho mnohem rozmernejší predchudce, jehož mestište dosahovalo od ulice Jakubské až smerem k ulici Celetné. Jméno pripomíná, že v letech 1664-1732 dum náležel císarskému hejtmanu Petru Štupartovi z Lówenthalu a jeho rodu.

Všichni majitelé pochopitelne dum prestavovali. Pocátkem 20. století tak mezi ulicemi Jakubskou a smerem k ulici Celetné stál mohutný ctyrkrídlý blok tohoto domu, uprostred s rozsáhlým dvorem.V prízemí domu byla restaurace s kuchyní, devet skladu a skladišt, sedm krámu, ctyri stáje, z nichž dve rozmerné, kulna a široký prujezd do dvora. Nejstarší viditelnou a Zachovalou cástí byla krajní partie pri ulici Celetné, která mela v prízemních krámech zachované gotické žebrové klenby, podle konstrukce i jednotlivých profilu z 15. století. Dvouramenné, dostatecne široké schodište spojovalo prízemek s patry, v nich byly místnosti s rovnými rákosovými stropy, nad nimiž byly s nejvetší pravdepodobností, jak tomu nasvedcovala nápadná výška mezipater, ukryty starší malované drevené stropy ze 17. století. Trakt v Štupartské ulici byl smerem k ulici Celetné zakoncen v obou patrech lodžii, otevrenou dvema oblouky do dvora.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/17/2017