The house 'Dum U Trí zelených krížku' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'Dum U Trí zelených krížku' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The baroque building, classicist rebuilt around 1830, it was originally a mansion. Always was and still is part of the historic buildings beside Certovka Stream, which flows behind his back/eastern facade.

=========================================================

Tento v jádru barokní objekt, klasicistne prestavený okolo roku 1830, byl puvodne meštanským domem. Vždy byl a dodnes je soucástí historické zástavby pri Certovce, která protéká za jeho zadním, východním prucelím.

Práve pro blízkost tekoucí vody, životní nutnosti jejich remesla, bydleli v dome vetšinou barvíri. Snad posledním z nich byl Francesco Ferramonti. Od jara roku 1878 byla v dome U TO zelených krížku redakce, administrace a expedice Budoucnosti a pozdeji Delnických listu. Ty byly od roku 1880 ústredním orgánem Ceskoslovanské sociálne demokratické strany. Další informací, která musela být dríve zcela urcite v cláncích o tomto dome prezentována, je ta, že v roce 1882 zde bydlel Ladislav Zápotocký, otec nekdejšího prezidenta Ceskoslovenské republiky Antonína Zápotockého.

Hlavními osobnostmi v historii tohoto malostranského domu byli jiste František Holina a jeho dcera Anna. František Holina se narodil v lednu 1806 v jedné z tehdy cetných hájoven silne zalesneného berounského okresu. Již po nekolik generací zpet byli všichni Holinové myslivci a stejné podle rodové tradice cekalo i Františka. Osud však chtel, že vesnický kantor, sám vášnivý amatérský hudebník, v nem probudil lásku k hudbe. Mladý František se naucil hrát na klarinet a tento hudební nástroj ho provázel po celý jeho život.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017