'Bývalá Hergetova cihelna' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Former Herget's brickyard // Bývalá Hergetova cihelna
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The brickyard was build in 1780 by František Antonín Linhart Herget. It is an elongated building with a mansard roof and a wooden spire. Part of the brickyard were also residential buildings.
Today the Hergert's brickworks cultural and social center with a wide range of refreshments.

=========================================================

Barokní budovy upravené v pozdním klasicismu po polovine devatenáctého století se zajímavými interiéry. V prvním patre obytné budovy cenné nástenné a nástropní malby. V pravé cásti dvora zbytek okrouhlé pece se strechou, nesenou okrouhlými zdenými sloupy klasicistního tvaru. Strecha výrobní budovy s malebnou veží je význacná lokální dominanta malostranského brehu. Soucást podnoží panoramatu Pražského hradu. Z nádvorí zajímavé pohledy na Karluv most, Vltavu a Staré Mesto.“

Novodobá historie cihelny zacíná rokem 1780, když se František Antonín Linhart Herget, profesor praktické matematiky na inženýrské škole v Praze, rozhodl zacít s podnikáním. Za tím úcelem koupil od zámeckého stavebního úradu královskou výsadní cihelnu v Menším Meste pražském, tedy na Malé Strane, ležící na brehu reky Vltavy. Jelikož k pálení cihel bylo pochopitelne zapotrebí cihlárské hlíny, vyjednal si novopecený podnikatel za tímto úcelem i právo na užívání louky zvané Bažantnice za Královskou oborou. Pozemek tehdy príslušel ke Královské štepnici. Výchozího materiálu k pálení cihel, cihlárské hlíny, se mu zrejme nedostávalo, proto získal o rok pozdeji ješte další pozemek v téže lokalite s již zrízeným hliništem.

Profesor Herget však nevydržel podnikat dlouho. Již v roce 1787 prodal výsadní cihelnu na Malé Strane i s dedicným užívacím právem k louce za Královskou oborou a vzpomínaným hliništem vcetne dvou domu na Malé Strane Josefu Zobelovi, c.k. podnikateli v Terezíne. Ten se spojil s Františkem Schmidtem, univerzitním profesorem z Prahy, a spolu pokracovali ve výrobe cihel. Cást produkce dokonce vypalovali prímo v míste težby hlíny, kde za tím úcelem zrídili provizorní drevený objekt. Zdejší výroba ovšem byla limitována dostatkem deštové vody. Cihlárská hlína byla dovážena do Hergetovy cihelny na Malou Stranu a tam zpracovávána na finální výrobek, vypalované cihly a strešní krytinu.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017