Lužický seminar by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Lausitz seminar [CZ: Lužický seminar] by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Lužický seminar in Prague was founded in 1724 as a seminary for the training of future Roman Catholic priests coming from the Upper Lausitz. Lužický seminar was built between 1726-1728 according to plans by K. I. Dientzenhofer. It is interesting that throughout the facades to retain the original architectural expression. In the first decades of its existence it served only for Sorbian students. Some of them occurred in the Lesser gymnasium, theologians attended lectures at Prague University. Lužický seminar had a large influence on the revival and Sorbian culture. There were also presented Czech theater plays in Sorbian translation.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí I.'

=========================================================

Honosný dvoupatrový nárožní dum palácového typu cp. 90 na Malé Strane, v ulici pojmenované práve podle neho U Lužického semináre, byl postaven v letech 1726 - 1728.
Tato barokní stavba se v prevážné cásti odborné literatury pricítá Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi.

Horní Lužice patrila po staletí, pravdepodobne již od roku 1086 až do roku 1653, kdy byla postoupena saskému kurfirtovi, Ceské korune. Budova Lužického semináre je tedy jednou ze vzácných památek, pripomínající odveké vztahy Lužických Srbu a Cechu, vztahy trvající dodnes.

Ovšem ješte predtím, než vznikl výše uvedený objekt, již v roce 1705 založili seminár pro katolické studenty z Horní Lužice v blízkém zde stojícím dome cp. 86 U Trí ruží dva vlastenectí kneží. Byli to Martin Norbert Šimon, jenž byl kanovníkem Budyšínským, a jeho bratr Jirí Josef Šimon, ten byl kaplanem pri kostele sv. Josefa na Malé Strane.
Dum U Trí ruží však prestal po case potrebám semináre z mnoha duvodu vyhovovat, a proto se oba bratri Šimonové rozhodli pro stavbu nové, prostornejší budovy. Pro tento bohulibý úcel venovali nezištne celé dedictví, které získali po svých rodicích a které cinilo 20 000 zlatých. Za tento znacný obnos zakoupili velkou rohovou parcelu, kde dríve stával dum dietzlerovský a poté dum hrabete Thuna, na rozhraní dnešních ulic U Lužického semináre a Míšenské. Základní kámen k nové budove semináre byl slavnostne položen a posvecen 15. cervna 1726.

Po výstavbe pak nový objekt sloužil ku vzdelávání studentu, kterí se po jeho absolvování chteli ve své vlasti, Horní Lužici, podílet na duchovním obrození svého národa. V prvních pocátcích zde studovalo devatenáct gymnazistu a bohoslovcu, kterým byla k dis- pozici nadace bratrí Šimonových, pozdeji ješte rozšírená štedrostí hornolužických katolíku. Studenti vetšinou docházeli na Malostranské gymnázium a bohoslovci navštevovali prednášky na Pražské univerzite.

V prvním patre budovy semináre meli k možnému použití domácí kapli s oltárem, který byl zasvecen sv. Petru. Tedy symbolicky stejnému svetci, jako kapitula v Budyšíne.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017