The house 'U Trí zlatých zvonku' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U Trí zlatých zvonku' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house 'U Trí zlatých zvonku' is located close to Bridge towers of Lesser Town at the east of Mostecka Street.

The Mostecka Street connects Lesser Town Square and Charles Bridge which is most probably how it got its name (bridge street) in the middle ages.The street is lively and picturesque with facades of Baroque buildings on both sides as well as many shops. The Mostecká Street was an integral part of the Royal Way, along which Bohemian Kings travelled to the Prague Castle.

=========================================================

Nenápadný dum cp. 47 v Mostecké ulici v sobe ukrývá stavební zbytky nekdejšího biskupského, pozdeji arcibiskupského dvora. Napovídá tomu i domovní znamení, tri zlaté zvonky. Za pozdejší stavby nového domu piý byly nalezeny tri zlaté zvonecky pocházející z nekdejší biskupské kaple. Nový majitel je povesil a rozhodl, že jedním se bude zvonit k jídlu, druhým ke klekání a tretím v prípade, když nekdo v dome zemre. Týto zvonky se pak dostaly i do znamení domu.

Bývalý biskupský dvur byl ve svém case nejvýznamnejším a stavebne nejznamenitejším komplexem budov na Malé Strane. Jeho území vcetne zahrady a volných pozemku se dá umístit zhruba do dnešního prostoru ohraniceného ulicemi Josefská, Letenská, U Lužického semináre, Míšenská, Dražického námestí a Mostecká Stavební historie biskupského dvora sahá do románského údobí.

Na cásti obrovských pozemku bývalého arcibiskupského dvora byl v sedmnáctém stoleti vystaven klášter karmelitek, jehož první prevorkou byla ctihodná Elekta, a pozdeji také kostel sv. Josefa. Za panování císare Josefa II. získaly klášter anglické panny. Po vzniku Ceskoslovenské republiky prešly klášterní budovy vcetne zahrady pod Ministerstvo financí a to zde nechalo vystavet další objekty dle návrhu architekta Františka Roitha.

Další cásti pozemku a zrícených objektu biskupského dvora byly navráceny arcibiskupství, cást daroval císar Maxmilián II. malostranské obci, rezníkum na zrízení jatek a výstavbu domu. Rozvaliny bývalé arcibiskupské rezidence posloužily také jako levný stavební materiál.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017