The house 'U Klaru' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U Klaru' in Tomasska Street
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Tomasska Street is one of the few streets lying on flat ground, most unusual in the Lesser Town. It links two squares, Malostranské and Valdštejnské.

This house is extremely important for the cultural history of Prague. As it is still used his name suggests, Paul Alois Klar (1801-1860) lived here in the first half of the nineteenth century , son of the famous founder of several humanitarian institutions and initiating care for the blind, Alois Klar (1763-1833) (visit link) .

In this house also lived until his death composer and pedagogue Vaclav Jan Tomasek (1774-1850) (visit link) .

=========================================================

Objekt je mimorádne významný pro kulturní dejiny Prahy. Jak už jeho dodnes užívaný název napovídá, bydlel zde v první polovine devatenáctého století Paul Alois Klár (1801-1860), syn známého zakladatele nekolika humanitárních institucí a iniciátora péce o slepce, Aloise Klara (1763-1833). O rodine techto vzdelancu a lidumilu jsme se již široce zminovali v prvním díle knihy „Pražské domy vyprávejí“ v kapitole Bývalý Klaruv ústav slepcu. Dodejme pouze, že v zapocaté práci pokracoval i vnuk zakladatele Rudolf Maria Klár.
Zde v dome U Klaru ve druhém patre bydlel také až do své smrti hudební skladatel a pedagog Václav Jan Tomášek (1774-1850). Jsou zde umísteny dve totožné pametní desky, jedna v ceštine a druhá v jazyce nemeckém, jejichž text oznamuje: „Zde žil a dne 3. dubna 1850 zemrel Václav Tomášek, slavný hudební skladatel, narozen ve Skutci dne 17. dubna 1774“. Pametní desky, které venovala rodina Klaru, byly na dome odhaleny v roce 1874, v den stého výrocí Tomáškova narození.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017