Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Bukovinka, Czech Republic
CS: Kostel Nanebevzetí Panny Marie // EN: Church of the Assumption
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V BUKOVINCE

Bukovinka, cítající kolem 360 obyvatel, patrí do krtinské farnosti. Starobylý název: Puchvan, pozdeji Malá Bukovina.
První listinné zprávy o Bukovince jsou z roku 1265 a 1283. Jedná se o nadacní listiny pana Hartmana z Holštýna. (Nadacní listiny jsou uvedeny ve krtinském archivu.) Podle techto zpráv již v té dobe stával v Bukovince kostel nebo kaple na míste starého hrbitova. Podle nekterých byla u kostela i fara.

Dle staré tradice se nedaleko kostela v roce 1210 zjevila Panna Maria Krtinská Tato tradice dále ríká, že zde pusobili poustevníci - pravdepodobne staroslovanského obradu - a starali se o milostnou sochu. Neopustili kostel ani tehdy, když socha byla prenesena do Krtin. Ústní tradice mluví o posledním poustevníkovi, který se jmenoval Pavel. Starí pametníci mluvili o náhrobním kameni, kde byl latinský nápis následujícího znení: V pátek na den sv. Pankráce 1475 zemrel zdejší poutevník Pavel a zde byl pochován. Byl zobrazen v poustevnickém odevu, klecící pred milostnou sochou.

Podle jiného vyprávení zde puvodne pusobili benediktini, pozdeji premonstráti ze Zábrdovic.V letech 1670 až 1690 mel kostel 3 oltáre, pozlacený kalich a 2 zvony. Starý kostel v roce 1772 vyhorel. Dnes mužeme videt jen zríceninu této starobylé památky. Následujícího roku 1773 byl vystaven nynejší kostel. Je 37 m vysoký, byl zbudován opodál na vyvýšenine, na jižním okraji obce. Zásluhu na postavení kostela mel tehdejší zábrdovický opat Kryštof Matuška. Titul kostela: "Nanebevzetí Panny Marie".

Nad vchodem kostela je kamenná deska, která mela latinský nápis, dnes necitelný. V ceském prekladu:" Hle, po krutém požáru tu z popela vstávám a pevne stojím ke cti Rodicky Boží, postavený od Kryštofa Matušky, opata kanonie zábrdovického kostela, který již slavil 50. výrocí slavných slibu.

Zacátkem 19. století ve Krtinách pusobil Václav Opletal, rodák z Bukovinky. Narodil se roku 1748 v dome c.1. Daroval bukovinskému kostelu zvon, který byl rekvírován v 1. svetové válce. Jeho pricinením byly v kostele instalovány varhany, korouhve a další. Byla o tom napsána listina:

"K vecné a vdecné památce pro naše potomky obce malobukovinské. Roku Páne 1808 za casu Václava Opletala, faráre krtinského, syna zdejšího pololáníka, roku 1748 dne 28. mesíce zárí narozeného a roku 1806 od Jejich Jasnosti císarské Františka druhého za faráre do Krtin nejmilostiveji ustanoveného a za casu Pavla Kotulána, rychtáre a Štepána Kotulána, konšela zdejší malobukovinské obce, nalezli se štedrí dobrodincové, kterí zdejší kostelícek pod titulem Nanebevzetí nejblahoslavenejší Marie Panny, nejenom obdarovali, ale také okrášlili, když k vetší cti a chvále Boží a vyvolené Matky Panny Marie, varhany, které tu pred tím nikdy nebyly, nové korouhve a také i nový pokrov vlastním svým nákladem koupili a zbudovali a tak nejenom nám, ale i všem našim potomkum vecnou památku po sobe zanechali a také krásnou ozdobou kostela mysl a srdce naše k horlivejšímu modlení a pobožnosti vzbudili a pozdvihli. Naše srdce duchovní a svatou žádostí plesalo a mysl naše horlive a nábožne k Bohu se pozdvihla ano i mnohému slzy radostí z ocí kapaly, když toho roku patnáctou nedeli po sv. Duchu služby Boží ponejprv s varhanami se držely a odbejvaly. Sám Buh všeho dobrého verný Odmenitel raciž nábožných dobrodincu tech vecná býti odplata.

Procež také tento spis do obecní pokladnice jsme položili, aby také naši potomci za štedré dobrodince a také za nás k Pánu Bohu pobožne se modlili a totéž ciniti i svým potomkum naporucili. Ješte naši potomci vedeti mají, že my obyvatelé dediny této malobukovinské z otcovské lásky k nim roku 1806 ucitele školního jsme prijali a sami ho živili. Dáno do pokladnice obce naší malobukovinské dne 4. cervna 1809."

Dne 5. cervna 1827 uderil blesk do veže, aniž by zapálil, prorazil klenbu nad kurem, neporušil varhany, spadla cást omítky, vyletel dvermi, které byly tak rozsypány, že musely být porízeny nové.

V roce 1949 byly posveceny nové zvony. V roce 1976 byly na kostele demontována bridlice a nove položena bobrovka. V roce 1978 provedla firma Okresní podnik služeb Kromeríž z medi klempírské práce na kostele. V roce 1979 byla pristavena sakristie dle návrhu Karla Ochmanna. Dríve místo sakristie sloužil prostor za oltárem. Zároven prípojka elektriky zavedena do zeme pod silnicí. V roce 1981 vymenena všechna okna, vyrobena družstvem Stavba Židenice. Téhož roku provedena elektroinstalace a kostel vymalován. V roce 1982 položena nová dlažba a upraven liturgický prostor dle návrhu arch. Ludvíka Kolka. V roce 1983 v sakristii instalován nový nábytek, rozvadec a v kostele nové lavice. V letech 2004 - 2006 odvodnení kostela, oprava soklu, sanacní omítky, náter fasády a okenních rámu.

EN:
Church of the Assumption in Bukovinka

Bukovinka, numbering around 360 inhabitants, belongs to the parish Krtiny. Old name: Puchvan later Mala Bukovina.
The first paper reports Bukovinka are from 1265 and 1283. It is the foundation charter of Mr. Hartman from Holsteins. (Foundation lists are given in Krtinské archive.) According to those reports at that time stood in Bukovinka church or chapel on the site of the old cemetery. According to some in the church rectory.

According to ancient tradition, near the church in 1210 the Virgin Mary appeared Krtinské This tradition says they worked here hermits - probably Slavic rite - and took care of a statue. They did not leave the church even when the statue was transferred to the christening. Oral tradition speaks of the last hermit named Paul. Old-timers talked about Tombstone, where the Latin inscription reads as follows: On Friday, the day of St. Pankráce 1475 local poutevník Paul died and was buried here. He was portrayed in the hermit's dress, kneeling before a statue of.

According to another story here originally worked Benedictines, Premonstratensians later Zábrdovic.V the years 1670 to 1690 the church had three altars, gilded chalice and two bells. The old church burned down in 1772. Today we can see only the ruins of this ancient monument. The following year in 1773 was built the present church. Is 37 meters high, was built nearby on a hill, on the southern outskirts of the village. Credit for the position of the church had then Zábrdovická Abbot Christopher Matuska. The title of the church, "Assumption".

Above the entrance of the church is a stone slab that had a Latin inscription, now illegible. In the Czech translation: "Behold, the fire after a harsh wake up from the ashes and stand firmly to honor God, expectant mothers, built by Christopher Matuska, abbot canon zábrdovické church, which has celebrated the 50th anniversary of vows.

In the early 19th century Krtiny worked Václav Opletal, a native of Bukovinka. Born in 1748 in the house No.1. Bukovinskému donated the church bell, which had been requisitioned in the 1st World War. His efforts were installed in the church organ, banners and more. Has been written about this list:

"The eternal and grateful memory for posterity malobukovinské village. In 1808 the Lord for time Vaclav Opletala, Krtinský priest, the son of the local Pololáník, 1748, on 28 September 1806 and born from their imperial Highness Franz another for the curate's Krtiny graciously appointed and at that time Paul Kotulan, magistrate and Stephen Kotulan, alderman local malobukovinské village, they found a generous dobrodincové that local little church under the title of the Assumption of the Blessed Virgin Mary, not only gifted, but also embellish when the greater honor and praise God and chosen Mother of the Virgin Mary organ, which have previously never been, new banners and also the new Pokrov own its cargo bought and built a so not only us but also all our descendants a legacy left behind and also a beautiful decoration of the church minds and our hearts to fervent prayer and devotions woke up and raised. our hearts spiritual and holy applications rejoiced and our minds diligently and religiously to God raised so many things and tears of joy from his eyes dripped when that year the fifteenth Sunday after St. Spirit of service to God evident, first with an organ is held and odbejvaly. God Himself faithful to all that is good Odmenitel from pushing those pious benefactors to be eternal retribution.

Therefore also this file into the municipal treasury, we put to our descendants as well as a generous benefactor and for us to the Lord God devoutly pray and do the same to their offspring naporucili. Our descendants may know they have that we inhabitants of the lands malobukovinské of paternal love for them in 1806, a school teacher, we have adopted and nurtured him alone. Put into the treasury of our municipalities malobukovinské on 4 June 1809. "

On June 5, 1827 lightning struck the tower without being burned, pierced vault above the choir, continues organ fell part plaster flew out the door, which were spillage that had to be purchased new.

In 1949 they consecrated the new bells. In 1976 the church were dismantled slate and plain tile newly laid. In 1978 was carried out by the District services company Kromeriz copper plumbing work on the church. In 1979 the sacristy was added as proposed by Karl Ochmann. Previously, he served instead sacristy behind the altar area. At the same mains electricity put into the ground below the road. In 1981 he replaced all the windows, made cooperative construction Židenice. The same year performed electrical and church painted. In 1982, new pavement and adapted liturgical space designed by the architect. Louis Kolka. In 1983 the vestry installed new furniture, cabinet and in the church new pews. In the years 2004 - 2006 the church drainage, base repair, sanitation plaster, paint facades and window frames.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship