Cadet School - Prague, Czech Republic
The former Cadet School of infantry in Prague. The building now houses a Ministry of Defense.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Malou Stranu a Hradcany tehdy chránilo dvacet bastionu (ceský ekvivalent „bašt“, presný slovníkový význam „vežovité hradební opevnení“, puvodem z italského „bastire“ – stavet), Nové Mesto jedenáct bastionu, vyšehradskou citadelu utvárelo šest bastionu s predsunutou rohovou hradbou. Silný zemní val bastionu a kurtin (hradebních zdí mezi dvema bastiony) byl zpevnen cihlovým armováním, u paty hradby až 3 metry silným, rímsy byly kamenné, nároží bastionu byla vyzdena z kamenných kvádru.

Všechny pražské bastiony byly zpravidla pojmenovány podle nejbližších sakrálních objektu, tedy jmény svetcu. Mimo to byla z ryze praktických duvodu bastionum pridelena poradová císla. Císlování zacínalo v malostranském úseku bastionem I. (sv. Jana), který stál naproti Streleckému ostrovu severne od konce dnešního mostu Legií.

Po zrušení pražského pevnostního systému a prohlášení Prahy za otevrené mesto (1866) bylo zapocato s postupnou likvidací hradeb. V místech, kde se puvodne nacházel bastion c. XV. (Všech svatých), vyrostla na konci 19. století nová kadetní škola, ve své puvodní dislokaci založená r. 1869 v Královodvorských kasárnách na Starém Meste Pražském (dnes v techto místech stojí Obecní dum a hotel Paríž).

Budova zacala svému úcelu sloužit v roce 1900. Pocet frekventantu „kadetky“, která svými nároky a požadavky nepresahovala úroven strední školy, zpravidla neprekrocil pocet trí set a odpovídal potrebám vojenského doplnování obvodu celých Cech. Po vzniku Ceskoslovenské republiky v roce 1918 byla škola zrušena. Pametní spis „Ceskoslovenská branná moc v prvním roce republiky“ oznacil budovu bývalé kadetky za vubec „nejvhodnejší budovu v Praze pro umístení ministerstva národní obrany“.

Na základe zákona c. 322 Sb. z 11. cervna 1919, o zabírání budov k úcelum verejným, byl také objekt roku 1920 vrácen vojenské správe a rada institucí, které zde mezitím našly své sídlo, jako napr. ministerstvo spravedlnosti ci Nejvyšší soud, si musela hledat nové útocište.

V roce 1921 se však budova na Valech stala nikoliv sídlem ministerstva národní obrany, ale nove založené Vysoké školy válecné. Po roce 1945 sem byly postupne umistovány nekteré úradovny ministerstva, pracovala zde znovu obnovená Vysoká škola válecná a pozdeji až do svého zrušení i Vojenská politická akademie. V srpnu 1968 budovu obsadila Sovetská armáda. Po dobu dalších více než dvaceti let zde bylo sídlo tzv. „staršího predstavitele hlavního velitele Spojených ozbrojených sil Varšavské smlouvy u FMNO“.

Po „Sametové revoluci“ v roce 1989 budovu získalo opet Ministerstvo národní obrany Ceskoslovenské republiky.
Physical Address:
Mariánské hradby