Aleksander Nevski katedraal - Tallinn, Estonia
The Alexander Nevsky Cathedral is an orthodox cathedral in the Tallinn. It was built to a design by Mikhail Preobrazhensky in a typical Russian Revival style between 1894 and 1900,during the period when the country was part of the Russian Empire.
Location: Estonia

"Aleksander Nevski katedraal ehitati Eestimaa kubermangu kuberneri Sergei Šahhovskoi algatusel otse Toompea lossi vastu (mis oli sel ajal Eestimaa kuberneri residents) kohale, kus oli park ilupuude ja roosipõõsastega. Varem, veel 1864. aastal, oli samas paigas Toompea turg (Dom Markt. Koguduse liikmed soovisid ehitada väikest kogudusekirikut Vene turu äärde või reaalkooli vastu, kuid Šahhovskoi nõudis, et "merelt ja maalt säraks kõrgel üle Tallinna vene peakiriku rist, kui õigeusu võidu tunnus". Katedraali alune maa kuulus Tallinna linnavalitsusele, kellelt keegi katedraali ehitamiseks luba ei küsinud. Katedraali ehitamiseks korraldati üle-Venemaaline korjandus, vallavanematel lubati selle heaks ära anda oma kaelaskantavad ametimärgid. Ehitust alustati 1894. aastal ja see valmis 1900. aastal, arhitekt oli Mihhail Preobraženski. Katedraal sai nime Novgorodi vürsti Aleksander Nevski järgi.

Kirik on ehitatud historitsistlikus neobütsants-stiilis. Kiriku tornis on Tallinna võimsaim kirikukellade ansambel. 11 kella hulgas on ka 15 tonni kaaluv kell.

1928. aastal arutas Riigikogu ettepanekut kirik lammutada, kuna Eesti ei kuulunud enam Venemaale ja kirikuhoone sümboliseerib paljudele venestamist, kuid see kutsus esile õigeusklike rahvusvahelise protesti ja Riigikogu ei kiitnud seda eelnõu heaks. Sarnaseid üleskutseid esitati ajakirjanduse veergudel veel ka hiljem, 1936. ja 1938. aastal. Leiti, et kiriku sibulkuplid ei sobi Tallinna kui vana hansalinna arhitektuuriga.

1936. aastal vahetas senine vene kogudus katedraali eesti Siimeoni kogudusega, ühtlasi sai katedraal Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku metropoliidi esinduskirikuks ja nimetati Aleksandri peakirikuks. Vene koguduse lahkumisjumalateenistus toimus 6. detsembril 1936.

1937. aastal algas kiriku remont, millega ühtlasi eestipärastati tema välimus."

source: (visit link)

"The Alexander Nevsky Cathedral is an orthodox cathedral in the Tallinn Old Town, Estonia. It was built to a design by Mikhail Preobrazhensky in a typical Russian Revival style between 1894 and 1900, during the period when the country was part of the Russian Empire. The Alexander Nevsky Cathedral is Tallinn's largest and grandest orthodox cupola cathedral. It is dedicated to Saint Alexander Nevsky who in 1242 won the Battle of the Ice on Lake Peipus, in the territorial waters of present-day Estonia. The late Russian patriarch, Alexis II, started his priestly ministry in the church.

The Alexander Nevsky Cathedral crowns the hill of Toompea which is one of several places where according to legend the Estonian folk hero Kalevipoeg's father Kalev is said to have been buried. The cathedral was built during the period of late 19th century Russification and was so disliked by many Estonians as a symbol of oppression that the Estonian authorities scheduled the cathedral for demolition in 1924, but the decision was never implemented due to lack of funds and the building's massive construction. As the USSR was officially non-religious, many churches including this cathedral were left to decline. The church has been meticulously restored since Estonia regained independence from the Soviet Union in 1991."