Kostel svatého Filipa a Jakuba (1606) by Aegidius Sadeler - Praha, Czech republic
33U E 457388 N 5547296
Kostel svatého Filipa a Jakuba na Smíchove na Sadlerove vedute z roku 1606 / St. Philip and James in Smíchov on Sadler´s veduta from 1606.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Kostel svatého Filipa a Jakuba v Praze na Smíchove stával do roku 1891 na dnešním Arbesove námestí. Puvodne románský kostel prošel gotickou a barokní prestavbou. Po prenesení farnosti k nove postavenému kostelu sv. Václava v roce 1885 jeho význam upadal a v roce 1891 byl jako postradatelný zboren. Cást stavebního materiálu byla využita k výstavbe nového kostela téhož zasvecení na hrbitove Malvazinky, do nehož byly ze zrušeného kostela preneseny i nekteré sochy. Zbytky základového zdiva, skryté pod navážkou, byly v roce 2003 prohlášeny za kulturní památku."

source: (visit link)

Aegidius Sadeler (nekdy nazývaný též Egidius nebo cesky Jiljí Sadeler) byl významný rytec a grafik rudolfinské doby. Narodil se pravdepodobne v roce 1570 v belgických Antverpách, zemrel v roce 1629 v Praze.

Jednalo se o významného grafika. Vzdelával se v Antverpách, koncem 16. století se usadil v ceských zemích a zacal pracovat v Praze u císare Rudolfa II. Jeho úloha ve svete rudolfinského umení byla v tom, že byl vynikajícím kreslírem a hlavne dokázal na jiných umeleckých dílech docílit krížové šrafury nejjemnejších fines vcetne efektu šerosvitu. Všímal si hlavne del Hanse von Aachena, J. Heintze nebo Bartholomea Sprangera.

Nejvíc se proslavil vydáním Pohledu na Prahu z Petrína, který nakreslil Filipp van Bosche. Sadeler pocátkem 17. století vydal také mapu Cech.

Sadeler byl pohrben na hrbitove u již zaniklého kostela svatého Jana Krtitele v bývalé cásti Malé Strany zvané Obora.

Church of St. Philip and James in Prague's Smíchov stood from 1891 to today Arbes Square. Originally a Romanesque church underwent a Gothic and Baroque reconstruction. After transferring parish to the newly built church of St. Wenceslas in 1885, its importance declined, and in 1891 was demolished as expendable. Part of the construction material was used to build a new church on the same dedication at the Malvazinky cemetery. Remnants of foundation walls, hidden under backfill, in 2003 was declared a cultural monument.

Aegidius Sadeler or Aegidius Sadeler II (1570–1629) was a Flemish engraver who was principally active at the Prague court of Rudolf II, Holy Roman Emperor and his successors.

Artist: Aegidius Sadeler

Date of Painting: 01/01/1606