Památník Bratislavsko-brnenské operace - Krepice, Czech Republic
CS: Památník Bratislavsko-brnenské operace // EN: Memorial Bratislavska-Brno operation
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Památník Bratislavsko-brnenské operace (též Památník Novosady) se nachází na vrchu Certoraj u obce Krepice, okres Breclav. Jeho výstavba zapocala v polovine 80. let, po sametové revoluci však práce ustaly. V soucasnosti (2014) jej tvorí zemní pozorovatelna, torzo hlavní budovy a kulovitá ocelová konstrukce vyhlídkové veže.

Behem prubehu Bratislavsko-brnenské operace uskutecnil maršál Rodion Malinovskij ve druhé polovine dubna 1945 návštevu fronty na jižní Morave. Mimo jiné zavítal i na pozorovatelnu 18. gardového streleckého sboru generálporucíka Afonina v trati Novosady u Krepic. Návšteva probehla 23. dubna 1945 za prísného utajení. Odtud dal Malinovskij rozkaz k rozhodujícímu útoku na Brno.[1] Behem této události byl porízen filmový záznam, poprvé zverejnený v roce 1965. Pritom se podarilo identifikovat místo maršálovy návštevy jako vrch Certoraj východne od Krepic.

V roce 1975 nastalo 30. výrocí osvobození Ceskoslovenska. Dne 2. února 1975 probehlo v Krepicích slavnostní otevrení výstavy o prubehu Bratislavsko-brnenské operace, pripravené Moravským zemským muzeem v Brne. Tentýž den byl na vrchu Certoraj položen základní kámen budoucího památníku. Na podzim 1975 byla v krepické základní škole otevrena Sín tradic a prátelství, kde se postupem let nashromáždila rada exponátu souvisejících s vojenskou operací. Behem 70. let pak dále došlo k rekonstrukci Afoninovy pozorovatelny, která byla zastrešena a obložena drevem.

Diskuze o podobe budoucího památníku však trvaly až do pocátku 80. let. Nakonec byl krepickým MNV vybrán projekt Ing. arch. J. Špacka ze Stavoprojektu Brno. Rozpocet stavby dosáhl 10 milionu Kcs. Monumentální památník byl v podobe makety predstaven verejnosti v cervenci 1982.

Komplex mel sestávat ze ctyr hlavních cástí:

hlavní budova (cástecne zapuštená v zemi) s kinosálem, vyhlídkovou veží, trvalou expozicí a sociálním zarízením.
stávající pozorovatelna maršála Malinovského
skanzen sovetské bojové techniky
parkovište autobusu s obslužným objektem
Vyhlídková vež byla navržena v podobe proskleného dvanáctistenu o prumeru 10 metru. Uvnitr se mela nacházet plastická mapa území od Krepic až po Brno.

Výstavba
Samotná výstavba zapocala v roce 1984. Nejprve byla vybudována príjezdová komunikace s parkovištem a prípojky vody a elektriny. V kvetnu 1988 se zacalo s výstavbou hlavní budovy, v únoru 1989 vyhlídkové veže. Práce po celou dobu provázely potíže s nedostatkem materiálu, stavební techniky a pracovních sil. Pri výstavbe byli angažováni brigádníci (mimo jiné i z Krepic), kterí odpracovali 4438 hodin.

Kvuli neprízni pocasí byla stavba prerušena 18. listopadu 1989. Nadcházející události pak již znemožnily obnovení prací – projekt se stal politicky i financne neúnosným. Torzo památníku se stalo pro obec Krepice bremenem, kterého se neúspešne pokoušela zbavit prodejem. Pritom teprve v roce 2007 došlo k jeho formálnímu prevedení do vlastnictví obce.

Soucasnost
Je uvažováno o cástecném dokoncení památníku ve forme malého muzea, kopule má být zprístupnena jako rozhledna. Rešení situace památníku však zatím nepatrí mezi obecní priority.

Dne 22. dubna 2011 probehla u památníku oslava 66. výrocí osvobození Brna. Pri této príležitosti bylo rozhodnuto o vybudování kamenné mohyly s pametní deskou. Ta byla postavena v roce 2012. Dále zde byla umístena informacní tabule o prubehu Bratislavsko-brnenské operace.

Prístupnost
Památník je dostupný odbockou ze silnice II/381 mezi Krepicemi a Nikolcicemi. Asi 100 m pod památníkem se nachází puvodní parkovište. Kolem památníku dále prochází modrá turistická znacka, vedoucí z Krepic. Na míste se nalézá rozcestník Novosady (památník).

EN:
Memorial Bratislavska-Brno operation (also Novosady Memorial) is located on the top Certoraj near the village Krepice, District Breclav. Its construction began in the mid-80s, after the Velvet Revolution, but the work stopped. At present (2014) it forms a natural observatory, the ruins of the main house and a spherical steel construction observation tower.

During the course of Bratislavska-Brno operation conducted Marshal Rodion Malinovsky in the second half of April 1945 visit queues in South Moravia. Among others, visited the observatory on the 18th Guards Rifle Corps Lieutenant General Afonina in line with Novosady Krepice. The visit took place April 23, 1945 in strict secrecy. From there he Malinovsky ordered the decisive attack on Brno. [1] During this event was recorded film footage, first published in 1965. In doing so, we managed to identify the site visits as Marshall Hill Certoraj east of Krepice.

In 1975 there was the 30th anniversary of the liberation of Czechoslovakia. On February 2, 1975 took place in Krepice opening ceremony of the exhibition on the course bratislavsky-Brno operation, prepared by the Moravian Museum in Brno. The same day he was on top Certoraj laid the foundation stone of the future monument. In autumn 1975, the krepické elementary school opened Hall of traditions and friendship, which over the years has accumulated a number of exhibits related to military operations. During the 70 years it also was reconstructed Afoninovy ??observatory, which was roofed and covered with wood.

Discussion about the future of the monument, however, lasted until the early 80s. It was finally krepickým MNV selected the project Ing. Arch. J. Spacek Stavoprojekt of Brno. Construction budget amounted to 10 million crowns. Monumental memorial was unveiled in the form of mock public in July 1982.

The complex should consist of four main components:

The main building (partially sunk in the ground) with a cinema, a lookout tower, a permanent exhibition and a bathroom.
existing observation Marshal Malinovsky
open-air museum of Soviet combat techniques
bus parking facility with a service
The lookout tower was designed in the form of the glass dodecahedron with a diameter of 10 meters. Inside you should find relief map of the area Krepice to Brno.

Construction
The actual construction began in 1984. The first was built access road with parking and water supply and electricity. In May 1988, it began construction of the main building, in February 1989 the observation tower. Work all the time accompanied by a problem with a lack of materials, construction techniques and labor. During the construction of temporary workers were engaged (among others from Krepice), who worked 4,438 hours.

Due to bad weather, construction was interrupted on November 18, 1989. Upcoming events are already hindering the restoration work - the project has become politically and financially unsustainable. Torso Memorial happened to the village Krepice burden, which tried unsuccessfully to get rid of the sale. In doing so, only in 2007 was its formal transfer of ownership to the municipality.

Present
It is considered a partial completion of the memorial in the form of a small museum, the dome has to be made available as a lookout. Addressing the situation of the monument but still not among municipal priorities.

On April 22, 2011 took place at the memorial celebration of the 66th anniversary of the liberation of Brno. On this occasion it was decided to build a stone cairn with a plaque. It was built in 2012. Furthermore, there was an information board on the progress bratislavsky-Brno operation.

Accessibility
The memorial is accessible by turning from road II / 381 between Krepice and Nikolcice. About 100 meters below the memorial is the original park. Around the monument below the blue tourist trail leading from Krepice. On the site is found signpost Novosady (memorial).

Source/Zdroj: (visit link)