Svatý Urban - Uhercice, Czech Republic
CS: socha svatý Urban // EN: Outside Wooden Display Carving of Saint Urban
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Vinari odjakživa uctívali jako své patrony svetce. V ceských a moravských krajích byli a jsou uctíváni napríklad svatý Urban, Bartolomej, Vavrinec, Václav ci Vincent.

Svatý Urban

Na Morave je patronem uctíván papež svatý Urban, který bývá zobrazován s hroznem vína. Legenda nám ríká, že se ukryl pred pronásledovateli ve vinici a tím si zachránil život. proto se restaurace jmenuje po svatém Urbanovi, který krom toho že byl rímským papežem, se stal patronem vinaru, vína a vinohradu. Narodil se ve druhém století a podle jedné z legend obrátil prý Valeriána, ženicha Ceciliina, na krestanství a pokrtil ho. Zemrel v roce 230. Jeho hrob byl pri vykopávkách roku 1854 nalezen na Via Apia v Ríme.

EN:
Winemakers have always worshiped as their patrons saint. In the Czech and Moravian regions were and are revered saint such as Urban, Bartholomew, Lawrence, Václav and Vincent.

Saint Urban

Moravia is the patron saint venerated by Pope Urban, who is usually depicted with grape wine. Legend tells us that hid from pursuers in the vineyard and thus saved his life. Therefore, the restaurant named after the holy Urban, moreover, that the Pope of Rome became the patron saint of winemakers, wine and vineyards. He was born in the second century by one of the legends turned Valerian said, groom Cecilia, to Christianity and baptized him. He died in 230 and his grave was during excavations in 1854 found the Via Apia in Rome.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of wood carving: Other