Dum U Dörfleru - Praha, Czech republic
Art Nouveau building from 1905, which was built by builder Matej Blecha for Ondrej Dörfler.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Tento nájemní dum s obchodním prízemím byl postaven pro Ondreje Dörflera. Dum byl realizován Matejem Blechou, autorem projektu byl architekt Jirí Justich. Tato novostavba stojí na míste puvodního ctyrkrídlého klasicistního domu s dvorem. Již v roce 1920 byl dum upravován, a to zejména v interiérech, v letech 1928 – 9 pak došlo k úpravám výkladce a dvorany. Prostory lékárny a restaurace Pelikán byly pak prestavovány v letech 1939 a 1943, dalších zásahu se stavba dockala v letech 1958 a 1970. V nedávné dobe byla opravena fasáda.
Prízemí a první patro domu je venováno obchodním prostorám, druhé až šesté patro náleží bytum. Fasáda je delena do trech svislých a ctyrech okenních os. Ve ctvrtém až šestém patre se vzhled oken neopakuje, každé patro pusobí jako stylove sladený celek. Mezi tretím a ctvrtým patrem vidíme dva štukové vence doplnené drapérií. Nejdekorativneji jsou poté zpracovaná okna ctvrtého patra, obkroužená stylizovanými pávy a zlatými draperiemi. Pávi, tradicní symboly nesmrtelnosti, jsou provedeni velmi sveže v neotrelém postoji, doplneny zlatými šupinkami a stvoly listoví. Florální dekor poté pokracuje nad pávy smerem k balkonu pátého patra, centrálnímu bodu celé fasády. Mrížoví balkonu je taktéž velmi dekorativne vyvedeno, jeho stred tvorí písmeno D orámované vegetabilními ornamenty a spirálkami. Florální pletence doplnené zlatými draperiemi najdeme i v prostoru mezi okny šestého patra.
Celá fasáda pak vrcholí oblým štítem, do jehož vrchní niky je vložena zlatá váza ovešená drobnou drapérií. Na štíte také najdeme nápisy „U Dörfleru“ a „Postaveno L. P. 1905“. "

source: (visit link)

The apartment building with a commercial ground floor was built for Ondrej Dörfler. The house was realized by Matej Blecha, author of the project was the architect Jirí Just. The new building stands on the site of the original four-winged Classical house with a big yard. Already in 1920, the house was altered, especially in the interior, in the years 1928-9, there was an adjustment shop and hall. Pharmaciy and restaurants Pelican was then rebuilt in 1939 and 1943, other interventions, the building underwent between 1958 and 1970.
Style: Art Nouveau

Structure Type: Commercial/Retail