Astra Palace by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Astra Palace by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Astra Palace, formally known as Lindt‘s house, was the first functionalist building built in Prague between 1925 – 1927, designed by the architect Ludvík Kysela for the factory owner and artificial flower trader, Antonín Lindt. The Palace was completely and sensitively renovated in 2011.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VIII.'

=========================================================

Novostavba byla navržena pro obchodníka a továrníka Antonína Lind ta a realizace avantgardních Kyselových plánu probehla v roce 1927, na jehož konci byl objekt i zkolaudován. Dum je pomerne úzký, protože vznikl na stredoveké parcele, a má peclive propracovány obe fasády, nebot ty se obracejí do dvou význacných námestí. Dvur uprostred objektu, dá-li se o nem takto hovorit, mel blíže ke svetlíku a zanikl pri pozdejší rekonstrukci. Nástup na tríramenné domovní schodište obepínající výtah je z pohledu od Václavského námestí vlevo a do pozdeji zrízeného Domu knihy vedou dva samostatné vchody. Do vyšších pater se zákazník dostane po nove vloženém schodišti nebo výtahem. Po svém dokoncení sloužil Lindtuv obchodní dum mnoha funkcím - prodejním, výrobním, kancelárským, restauracním, zábavním a byly v nem i ateliéry.
V sedmdesátých letech prestal být Lindtuv palác radovým domem a stal se domem nárožním. Výstavba metra a vestibulu stanice trasy A Mustek si vyžádala zbourání jeho severního trípatrového souseda. Pametníci jiste vzpomenou, že v dome, který padl jako dan výstavbe metra, byla mimo jiné i reprezentacní prodejna Madarská kultura. Po dokoncení vestibulu metra zustala jistá proluka, do které se obracel slepý štít bývalého Lindtova paláce.
Ten v roce 1993 zakoupila spolecnost LBB REALITY, s. r. o., a o ctyri roky pozdeji zacala v objektu nazvaném ASTRA I. dukladná rekonstrukce. V jejím rámci byl v severní polovine objektu zrízen vícepodlažní Dum knihy, s prodejní plochou pres 1000 m2

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016