The house of 'Felix Téver' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house of 'Felix Téver' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Felix Téver (visit link) , real name Anna Lauermannová - Mikschová, was the author of minor prose, novels and dramas. Felix Téver was born in a family of patriotically-minded doctor. Her social views have influenced by friendly relations with F. L. Rieger (visit link) . In 1877 Felix Téver married a grandson of J. Jungmann (visit link) . In 1880, she opened the first Prague literary salon in this house.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí III.'

=========================================================

Felix Téver, vlastním jménem Anna Lauermannová - Mikschová, byla autorkou drobných próz, románu a dramat. Felix Téver se narodila v rodine vlastenecky smýšlejícího lékare. Její spolecenské názory ovlivnily prátelské styky s rodinou F. L. Riegra. V roce 1877 se Felix Téver provdala za Jungmannova vnuka J. Lauermanna.

Stavba vznikla nekdy po založení Nového Mesta Karlem IV. v roce 1348 na pozemcích pridelených karmelitánskému klášteru. Nešlo sice asi o církevní stavbu, ale rád zde vykonával tzv. postranní práva. Což znamená, že lidé, kterí zde žili nepodléhali svetské moci, ale na základe ruzných výjimek potvrzených panovníkem podléhali prímo církvi. Svedectvím, které dokládá zdejší gotickou zástavbu jsou puvodne prízemní prostory drívejšího domu ci domu, jejichž pozustatky ukrývá dum Felixe Tévera ve svých sklepích. Historie domu není moc známá, nevíme co se zde delo za husitských bourí ani v dobe pobelohorské. Podle vzhledu jen víme, že byl prubežne prestavován z gotické podoby do renesancní, pozdeji došlo k barokním zásahum a na konec zde probehla prestavba klasicistická nekdy kolem první ctvrtiny devatenáctého století. Pozdeji zde byly provedeny jen ruzné menší úpravy pro potreby komercních prostor v prízemí.

Tato kulturní památka je významná ani ne tak pro svou architektonickou hodnotu, význam jí dává jeden z majitelu, Felix Téver. Vlastne možná by se melo spíše psát majitelka, nebot pod tímto jménem se ukrývá Anna Lauermannová rozená Mikšová, ceská spisovatelka z devatenáctého století. Dnes její tvorba asi moc moderního ctenáre neoslovuje, ale v druhé polovine devatenáctého století a na zacátku století následujícího šlo rozhodne o rekneme umeleckou celebritu. Paní Lauermannová v techto prostorách vytvorila svého casu velmi známý literární salón, ve kterém se scházeli umelectí velikáni své doby. A to vcetne tak významných jmen, jako napríklad Karolína Svetlá, Julius Zeyer (kterého velmi obdivovala a pomáhala mu i financne) nebo v pozdejší dobe Karel Capek. V tradici umeleckých setkání v techto prostorách pokracovala také spisovatelcina dcera, která se próze venovala též.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016