The Faculty of Arts at Charles University by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The Faculty of Arts at Charles University
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Faculty of Arts at Charles University is currently one of the largest and most important research and educational institutions in the arts and humanities in Central Europe. The Faculty was founded in 1348 by the Czech king and later Holy Roman Emperor Charles IV who established it as one of the four faculties of the Prague university, later named after him Charles University – the oldest university in Central Europe east of France and north of the Alps.

The main building The Faculty of Arts is located right opposite Rudolfinum (visit link) in Old Town of Prague.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Svým hlavním prucelím se do prostoru Palachova námestí obracejí tri význacné pražské objekty. V první rade je to budova Rudolfina cp. 79, postavená v letech 1876-1884, po Národním divadle nejvýznamnejší stavební dílo v novorenesancním slohu. Dále rovnež novorenesancní budova Vysoké školy umeleckoprumyslové, cp. 80, postavená v roce 1884. Poslední ze zde realizovaných staveb je novoklasicistní budova Filozofické fakulty Karlovy univerzity, cp. 1. Rozsáhlý objekt byl vybudován v letech 1924-1930 podle projektu pražského architekta Josefa Sakare (1856-1936), za vedení stavitelu Antonína Belady a Viktora Beneše. Zatímco první dve uvedené budovy patrí do katastru Starého Mesta pražského, objekt filozofické fakulty stojí na katastrálním území Josefova.

Po dukladných prípravách bylo na podzim roku 1924 zapocato s výstavbou monumentální ctyrkrídlé budovy cp. 1 situované mezi Smetanovým (dnešním Palachovým) námestím a ulicemi Kaprovou, Širokou a Va- lentinskou. Stavbu základu provedla firma Viktor Beneš za 1 135 254 Kc, práce zednické, železobetonárské, tesarské, pokládku dlažeb a práce z umelého kamene na fasádách provedla firma Antonína Belady za 9 202 195 Kc. Celkový stavební náklad vcetne materiálu cinil 26 173 181 Kc. Na betonové základy byla postavena tradicní zdená konstrukce s valenými klenbami všech pater. Ctyrkrídlá budova má uvnitr dvoutraktový pudorys seskupeny kolem obdélného dvora. Jeho prostor delí teleso prednáškového sálu, pripojené ke vstupnímu krídlu do Palachova námestí. Do tohoto námestí se obrací i hlavní ctyrpatrové, sedmiosé prucelí s tesanými symboly od sochare Ladislava Kofránka. Z tohoto prucelí vystupuje trípatrový portikus na sedmiosem klenutém a bosovaném podloubí, jehož chodník je vyzvednut nad úroven okolního terénu. První a druhé patro hlavního prucelí je obloženo travertinem, vcetne orámování oken tretího patra. Uvádí se, že takto byla hlavni fasáda filozofické fakulty obložena jako první v Praze. Materiál byl vytežen z travertinových lomu u Žiliny. Strechy objektu jsou valbové, zcásti i mansardové, kryté medeným plechem.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016