V Pinkasove ulici by Vaclav Jansa - Prague, Czech Republic
Pinkasova ulice // Pinkasova Street and Pinkasova Synagogue
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Pinkasova Street does not exist already today. At this point you can find just Pinkas Synagogue. The Pinkas Synagogue is the second oldest preserved synagogue in Prague. Built in the late Gothic style in 1535, it was founded by Aaron Meshulam Horowitz, a prominent member of the Prague Jewish Community, and probably named after his grandson, Rabbi Pinkas Horowitz. It was originally a place of prayer for the Horowitz family and was located near a ritual bath (mikveh). It was restored to its original form in 1950-54.

Pinkas Synagogue is part of former Jewish quarter. Most of the quarter was demolished between 1893 and 1913 as part of an initiative to model the city on Paris.

During The demolition was also significantly increased the level of terrain.

=========================================================

Pinkasova synagoga je dnes jedinou dochovanou památkou na svéráznou Pinkasovu ulici, vybíhající stranou z ulice Josefovské a koncící u zdi židovského hrbitova. Vpravo pred výrazným arkýrem Pinkasovy synagogy cást domu c.p. 285/V. Pinkasova synagoga je puvodne pozdne gotická stavba s prvky renesance z let 1607 -1625, rozšírená a prestavená v 1. ctvrtine 17. století do dnešní pozdne renesancní podoby. K výraznejší úprave synagogy došlo v 60. letech 19. století.
Vpolovine 50. let byl v objektu otevren Památník 77 297 židovských obetí nacistické perzekuce v Cechách a na Morave. V70. a 80. letech byla budova z duvodu vysoké vlhkosti uzavrena a v roce 1990 opet zprístupnena verejnosti spolu s expozicí detských kreseb z Terezína. Dnes se synagoga nachází výrazne pod úrovní Široké ulice, protože v souvislosti s výstavbou nábreží zde byl význame zmenen terén. Pred synagogou tzv. Archa - video-socha kanadské mediální umelkyne Melissy Shift, vystavovaná na prelomu let 2006/2007.

Artist: Václav Jansa

Date of Painting: 01/01/1896