The house 'U Modre stiky' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U Modre stiky' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house was built in 1905, replacing some older housing; in 1907 V. Ponrepo (real name D. Šlambor) opened the first Prague cinema there. According to a legend, the pub 'U Modre stiky' used to be located there, visited by King Wenceslas IV with his magician Žito.

=========================================================

um cp. 180 na nároží staromestských ulic Karlovy a Liliové je vzhledem ke stárí okolních objektu relativní novostavba, i když témer sto letá. Pojmenování drívejšího zde stojícího domu U Modré štiky podle tehdejšího domovního znamení prešlo i na tento rozsáhlý cinžovní dum. Kdysi dávno tu prý býval starobylý a casto navštevovaný hostinec, kam rád zavítal i ceský král Václav IV.

Své pojmenování U Modré štiky, jak již receno dodnes užívané, dostal puvodní starý dum po jednom ze svých dávných majitelu, prokurátorovi Jakubovi Štikovi z Paseky, zemrelému v roce 1688. Práve po nem byl dum nazýván U Štiky, ovšem když dostal jako domovní znamení krásne modre vymalovanou štiku, ustálil se dnešní název.

Na uvolnené parcele byl vystaven velký rohový dum, a to od pražského architekta a stavitele Eduarda Rechziegela (1856-1925). Do novodobé pražské historie tento dum vstoupil predevším tím, že zde býval první stálý biograf, nebo také, jak se tehdy ríkalo, „divadlo živých fotografií“. Jeho zrizovatelem a zároven majitelem byl Dismas Šlambor, pozdeji známý spíše pod svým umeleckým jménem Viktor Ponrepo.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016