Anensky klaster, Liliova ulice by Vaclav Jansa - Prague, Czech Republic
Anensky klaster // A former St. Anna’s Church and Monastery
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Built in the 14th century, this Gothic church is located in the heart of the Baroque complex of a former Dominican convent. After the convent was dissolved at the end of the 18th century, the church premises served as, among other things, as a printing press for the publisher of the Journal of the Austrian Royal and Imperial Postal Service, and a paper store. Since 2004 the church premises have been utilized by the Vize 97 Foundation set up by former Czech president Václav Havel and his wife Dagmar. Vize 97, which supports the celebrated conference Forum 2000, uses the space of the church as a spiritual, cultural and intellectual center called Prague Crossroads. The former convent complex itself is currently used as a technical facility by the National Theatre.

=========================================================

Kostel svaté Anny ze 14. století. Puvodne na jeho míste stávala rotunda sv. Vavrince. Kostel s klášterem dominikánek c.p 211/1 byl v 17. století rozsiren a barokne prestaven, ovšem za josefínských reforem v roce 1782 zrušen. Po roce 1795 zde byly tiskarské provozy predních pražských tiskaru Jana Ferdinanda ze Schónfeldu a od roku 1835 Bohumila Haase, posléze dokonce sklad papíru. V centru obrazu záver kostela sv. Anny, skrytého za okolními domy. Vpravo cást puvodne gotického domu c.p. 220/I, prestaveného v roce 1671. Dále za ústím ulice Anenské cást severního krídla Anenského kláštera, pred kostelem malý domek c.p. 951/1. vzpomínaný snad poprvé na konci 16. století, jehož dnešní klasicistní podoba je z roku 1827. Dále pak dum c.p. 219/1 U Voríkovských, puvodne gotický, prestavený renesancne a barokne upravený a cástecne prestavený v letech 1873-1875. Zleva nároží domu c.p. 246/I U Zlatého ci U Bílého zajíce, jenž byl puvodne gotický, renesancne prestavený a nekolikrát barokne upravený, s klasicistní fasádou. V pruhledu domy pri ústí na Betlémské námestí: c.p. 250/I, puvodne gotický, po renenesancních. klasicistních a novodobých úpravách a za ním cerstvá novostavba domu c.p. 251/1.

Artist: Václav Jansa

Date of Painting: 01/01/1899