The house 'U beranka' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U Beranka' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house 'U Beranka' is located in Old Town of Prague. The Old Town of Prague (visit link) [CZ: Staré Mesto pražské) is a medieval settlement of Prague. It was separated from the outside by a semi-circular moat and wall, connected to the Vltava river at both of its ends.
You can find here a lot of important monuments, churches, houses or palaces with a very long history often dating back to medieval times.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí V.'

=========================================================

Jádro dnešního ctyrkrídlého domu palácového charakteru U Beránka tvorí dva spojené gotické domy ze 14. století, zachované ve valené klenutých sklepech pri Husove ulici, v obvodových zdech prízemí a cástecne i prvního patra. Domu se rovnež nekdy ríká UTrí kalichu, což je jeden z možných názvu druhého kdysi tu stojícího domu. Dum na nároží ulic Husovy a Retezové se objevuje v písemných pramenech pod názvy U Beránka, U Cerného beránka nebo U Koruny. Druhý dum, situovaný jižneji, blíže k Perštýnu, má názvy UTrí kalichu, U Ctyr kalichu, prípadne UTrí (ctyr) cíší.

Z rane barokních uprav domu se dochovala na nároží ulic Husova a Retezová menší plastika Piety, orámovaná kvetinovým dekorem. Dnes je ve výši prvního patra umístena kopie. Drevený originál, signovaný iniciálami S. M. a datovaný do roku 1679, byl odevzdán do Muzea hlavního mesta Prahy. Stejne tak se zachovaly, ovšem pouze cástecne, kuriózní nástenné malby v nárožní místnosti sousedící se soškou Piety.Ty zrejme puvodne pokrývaly celou stenu, dnes jsou odkryty pouze ve fragmentu. Jsou zrestaurovány a tvorí zcela originální výtvarnou výzdobu místnosti.

Za casu panování Marie Terezie prešel objekt ze soukromých rukou do státního vlastnictví, a tak je tomu dodnes. Tehdy tady byla zrízena c. k. bankovní administrace.

Další stavební úprava domu U Beránka realizovaná v roce 1901 sjednotila krídla kolem dvora na dvoupatrová. Další adaptace následovaly v letech 1942,1958 a 1986. Z nich nejvíce zmenila vzhled objektu ta první. Vznikla pri ní dnešní podoba hlavní fasády do ulice Husovy se širokými okny, dispozicne byl zmenen zadní trakt západního krídla a zrízeno podkroví nad jednopatrovým krídlem pri Zlaté ulicce, což je velice dobre patrno pri pohledu od kostela sv.Jiljí.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016