Former House Professional Engineering School by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The former house of Professional Engineering School by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

This house Hus Street in Old Town of Prague stands on the site of three medieval Gothic buildings.

The emperor Joseph I. on 18 January, 1707 established the Czech School of Engineering. Imperial decree emperor Franz II. dated March 14, 1803, the school was transformed into the Royal Estates technical school.

This school was then renamed twice. From 1879 to 1920 was named the Czech Technical School in Prague. That same year, in 1920, was definitive title Czech Technical University in Prague. In the years 1939 - 1945 during the Nazi occupation the school was closed by force.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí I.'

=========================================================

Objekt cp. 240 v Husove ulici c. 5 na Starém Meste pražském stojí na míste trí gotických stredovekých domu.

Reskriptem císare Josefa I. z 18. ledna 1707 založena Ceská stavovská inženýrská škola. Stalo se tak na základe žádosti inženýra Christiana Josefa Willenberga.
Touto duležitou listinou byla Ceská stavovská inženýrská škola pasována na první svého druhu ve strední Evrope a v budove v Husove ulici pak sídlila od roku 1786.

Císarským dekretem panovníka Františka II. ze dne 14. brezna 1803 byla škola premenena na Královské stavovské technické ucilište. Po tri roky pak trvalo, než se toto administrativní rozhodnutí promenilo v praktickou skutecnost. Nejvetší zásluhu na tom mel František Josef Gerstner, jenž se také stal v roce 1806 prvním reditelem pražské polytechniky a na cele této instituce setrval až do roku 1832. Vyucování zde bylo slavnostne zahájeno 10. listopadu 1806.

V roce 1868 byla pražská technika rozdelena na ceskou a nemeckou cást, do praxe toto opatrení bylo prevedeno poprvé ve školním roce 1869 - 1870. Nemecká cást zustala zde v Husove ulici, ve staré budove cp. 240. Ceská se pak premístila do nové, monumentální novorenesancní budovy cp. 293 na rohu Karlova námestí a Resslovy ulice na Novém Meste pražském a byla stavebne dokoncena v roce 1867. Projekt vypracoval architekt Vojtech Ignác Ullmann, socharská díla jsou z roku 1879, a to od Antonína Poppa a Josefa Václava Myslbeka.

Na prelomu osmdesátých a devadesátých let našeho století celý soubor budov CVUT v Husove ulici na Starém Meste pražském prodelal generální stavební rekonstrukci, vcetne sousední Betlémské kaple. Všechny tyto objekty byly v nekolika stavebních etapách citlive architektonicky sceleny, nevhodné prístavky z minulých let byly zbourány. Své místo zde dostaly Fakulta elektrotechnického inženýrství a Fakulta zememericská.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016