The house 'U tri tykvi' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U tri tykvi' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house 'U tri tykvi', No. 440, stands in Michalska Street in Old Town of Prague. It is comparatively the new building from 1932, whose street facade mimics a classicist appearance demolished predecessor.

In the niche between the windows on the first floor of the statue of St. Hubert, which is ascribed to Ignaz Franz Platzer. It was made in the sixties of the 18th century.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VI.'

=========================================================

Na západní strane Michalské ulice na Starém Meste pražském stojí dum cp. 440 U trí tykví. Je relativní novostavbou, nebot byl na míste staršího zbouraného objektu postaven až v roce 1932. V nice na jeho prostém prucelí, které melo podle zámeru stavebníka napodobovat formu puvodní fasády, je zasazena barokní plastika patrona myslivcu sv. Huberta s jelenem z poloviny 18. století. Jde o repliku domovního znamení z malostranského domu cp. 26 U zlatého jelena v Tomášské ulici, díla Ferdinanda Maxmiliána Brokofa z roku 1726.Tam plastika dokládá dobovou jednotu slohu, nebot prestavba domu byla navržena Kiliánem Ignácem Dientzen- hoferem. Na dome v Michalské ulici se však o domovní znamení nejedná, i když se tu nekdy ríkalo U Huberta Již od roku 1424 až do 19. století mel dum znamení U trí tykví nebo také UTykvu, krátce v letech 1748-1768 U peti tykví, poté se opet vrátilo pojmenování U trí tykví. Samotné domovní znamení se však nedochovalo.

O nejvýznamnejším obyvateli domu U trí tykví, nikoliv majiteli, ale nájemníkovi, hovorí pametní deska na prucelí domu. Text na lešteném kameni sdeluje: „Zde žil a dne 21. 11. 1870 zemrel Karel Jaromír Erben“. Deska byla osazena v roce 1875, tedy ješte na puvodní starý dum, pécí Umelecké besedy.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016