The house 'U Mrazu' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U Mrazu' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house 'U Mrazu' is located in Old Town of Prague. This building is one of the oldest Old Town houses. It was founded in the 13th century durring establishing Havelska district by King Wenceslas I.

The Old Town of Prague (visit link) [CZ: Staré Mesto pražské) is a medieval settlement of Prague. It was separated from the outside by a semi-circular moat and wall, connected to the Vltava river at both of its ends.
You can find here a lot of important monuments, churches, houses or palaces with a very long history often dating back to medieval times.

The house was originally an early Gothic tower-like building, which underwent Renaissance renovations. The house was rebuilt in puristically in 1928-29 by Bohumil Steigenhöfer.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí IV.'

=========================================================

Na rohu ulic Havelské a Melantrichovy stojí ve svém jádru jeden z nejstarších staromestských domu cp. 504 se svým posledním již ustáleným pojmenováním U Mrázu. Vznikl již ve 13. století pri založení svatohavelské ctvrti králem Václavem I. a byl tedy rane gotický. Tento výstavný patricijský dum byl bohužel v letech 1928 - 1929 ponekud necitlive prestaven pro potreby Lidové banky a ztratil tak mnoho ze své starobylosti.

Z hlediska pražské historie je dum U Mrázu památný také tím, že v nem již v šestnáctém století bývala tiskárna Daniela Rymara Sedlcanského a že tu byly již v roce 1597 vydávány pravidelne vycházející noviny. Tyto první pravidelne tištené novinové listy pražské spatrily svetlo sveta o plných osmnáct let dríve nežli první nemecké listy, kterými byl Frankfurter Journal.

Okolo roku 1925 mel dum U Mrázu devatenáct spolumajitelu. Krátce nato ho získala Lidová banka s tím, že pro lepší využití nechá objekt zgruntu prestavet a dostavet, nebo ho dokonce strhne a na jeho míste vystaví dum nový.
Nakonec došlo k urcitému kompromisu. Dum byl v letech 1928 - 1929 radikálne prestaven v puristickém stylu podle projektu stavitelské firmy bratrí Kavalíru za úcasti architekta Bohumila Steigenhofera. Z celého gotického prízemku zustalo jen loubí, fasáda ztratila své merítko a byly zmeneny její detaily. Místo starých strech jsou zde dnes tvrdé a v rozmerech zmenené kousky napodobenin toho, co bylo na vnejšku domu nejcharakteristictejší.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/26/2016