Museum of Decorative Arts by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Museum of Decorative Arts by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Founded in 1885, the Prague Museum of Decorative Arts (Czech: Umeleckoprumyslové muzeum v Praze or UPM) is housed in a Neo-Renaissance edifice built from 1897 to 1899 after the designs of architect Josef Schulz. It opened in 1900 with exhibitions on the first floor. The Museum’s rich collections include decorative and applied arts and design work ranging from Late Antiquity to the present day with focus on European objects, particularly arts and crafts created in the Bohemian lands. The impressive interior of the permanent exhibition, “Stories of Materials,” offers visitors an excursion into the history and development of decorative arts in the disciplines of glass, ceramics, graphic art, design, metal, wood and other materials, as well as objects such as jewellery, clocks and watches, textiles, fashion, toys and furniture.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí IV.'

=========================================================

První podnet ku zrízení Umeleckoprumyslového muzea spadá do roku 1867, ovšem snahy Obchodní a živnostenské komory nevedly ješte zdaleka k cíli. Od zámeru však nebylo odstoupeno, nebot již rok poté se na Žo- fíne uskutecnila první výstava a v letech 1875 - 1885 byla, rozmerove sice malá, stálá výstava v paláci Porgesu z Portheimu cp. 37 na dnešní Národní tríde. Zájem komory o povznesení a prezentaci hodnotných umeleckoprumyslových výrobku byl trvalý, o cemž svedcí i její zásluhou otevrená Odborná škola pro zlatnické umení a príbuzná remesla v roce 1873. Snad zásadní obrat v otázce zrízení muzea nastal, když se Ceská sporitelna, za jejíž peníze bylo Rudolfinum vybudováno, uvolila ješte v projekcní fázi propujcil muzeu v tomto objektu výstavní prostory. Nic již nebránilo tomu, aby 11. prosince 1884 na rádné schuzi Obchodní a živnostenské komory byly schváleny zatímní stanovy muzea a predloženy Ministerstvu obchodu ve Vídni. To stanovy schválilo ke dni 20. ledna 1885 a tak 7. února téhož roku konalo Umeleckoprumyslové muzeum historicky první rádnou výstavu, což se fakticky rovnalo zahájení cinnosti. První schuze muzejního kuratoria, které predsedal prezident komory Bohumil Bondy, se pak konala 14. dubna 1885. Byly vytyceny úkoly, predevším smerem k vypracováni programu muzejní cinnosti. Soucástí zasedání byla i prohlídka muzejních místností v Rudolfinu.

Zrízení Umeleckoprumyslového muzea v Praze patrilo mezi výsledky záverecného období buditelského úsilí, které ceskému národu opatrovalo vedecké a umelecké instituce. Muzeum si behem své dnes již pres sto let dlouhé historie snad nikdy nemohlo stežovat na mecenáše a príznivce. Mezi ty nejzasloužilejší ze zasloužilých, kterí stáli u zrodu muzea ci pri jeho zacátcích patrí predevším: Bohumil Bondy, bývalý prezident Obchodní a živnostenské komory v Praze, Vojtech rytír Lanna, snad nejštedrejši mecenáš Umeleckoprumyslového muzea v Praze, muž který se zapsal do jeho historie zlatým písmem, Václav Nemec, bývalý predseda kuratoria muzea, a císarský rada Josef Wohanka, mecenáš který rovnež svého casu predsedal muzejnímu kuratoriu.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016