Colloredo-Mansfeld Palace by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Colloredo-Mansfeld Palace by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The building is a superb example of Prague palace architecture, with well-developed architectural features combining elements of the High Baroque with subsequent Rococo and Second Rococo modifications.

The large palace with four wings placed around the middle low-level courtyard is an architectonic masterpiece of the High and Late Baroque.

The house was rebuilt after 1600 in Late Renaissance style. During the 17th and the beginning of the 18th century the first crucial Baroque reconstruction was accomplished and the palace gained its today’s form and extent. The author of the project has not been proved by archives, however, according to all known analogies it is Giovanni Battista Alliprandi who is considered to be the project designer. The Late Baroque adaptation was finished after 1735 by the following owner, Paul Vincent Prince von Mannsfeld-Fondi. The architect (and probably also designer) was Franz Ignatz Pree. From this period come the monumental portal with vases and the Braun’s putti crowned with the sign of the Colloredo-Mansfeld dynasty.

In 2010 the palace was transferred to the custody of the City Gallery Prague that opened it to the public in June 2013. The excursion leads through the representative rooms piano nobile, including the Baroque dance hall with a mural painting by Pietro Scotti and Giovanni Battista Zaist. On the 3rd floor you can visit a showroom for short-term exhibitions of modern art.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VI.'

=========================================================

Barokní Colloredo-Mansfeldský palác dostal dnešní podobu ve dvou stavebních etapách. První, po roce 1700, je pripisovaná Giovannimu Batti- stovi Alliprandimu (kolem let 1665-1720), druhá, realizovaná po roce 1735, Františku Ignáci Prée (asi 1702-1755). Hlavnímu prucelí do Karlovy ulice vévodí monumentální portál ve vlysu s erbem Colloredo-Mans- feldu, ozdobený dekorativními vázami, znakem a putti z dílny Antonína Brauna (1709-1742), synovce slavného Matyáše Bernarda Brauna,. Od téhož umelce je i pískovcová socha Neptuna na kašne v nádvorí. Ústredním prostorem paláce je nádherný sál elipsovitého pudorysu, prostupující dve podlaží. Prostor je bohate dekorován štukatérsky i malírsky. Hlavním motivem je dramaticky úcinná freska Shromáždení olympských bohu, dílo Pietra Scottiho. Architektonický pás s masivními vyloženými rímsami, vázami a malovanými plastikami, vylehcený jemnou páskovou ornamenti- kou, je dílem bolonského kvadraturisty Giovanniho Battisty Zaista. Oba malíri pozdeji v nekolika prípadech spolupracovali.

Pocátkem 19. století soustredili Colloredo-Mansfeldové do paláce svoji proslulou sbírku obrazu, do té doby umístenou ve Vídni, zahrnující predevším díla italských mistru. Pripojena byla i sbírka grafická. Obrazárna, jejímž umeleckým vedením byl poveren pražský malír historických výjevu a portrétista František Horcicka (1776-1856), byla v urcený cas prístupná i verejnosti. K obrazárne byl dokonce priclenen sousední vytápený pokoj a urcen pro kopisty. Sbírka byla pozdeji rozptýlena po nekolika ceských zámcích; v soucasnosti je soustredena na zámku Opocno.
Až do prvních dnu I. svetové války pusobila v paláci šermírská škola. V prubehu casu sídlila na ruzných adresách a v únoru roku 1884 presídlila do svého posledního pusobište, práve do Colloredo-Mansfeldského paláce. O deset let pozdeji byl reditelem šermírské školy jmenován setník Gustav Hergesell. Od té doby vyucovali pod jeho vedením ve škole mistr a asistent. V letech 1902-1903 byl mistrem Ital Beniamino Alesiano, v letech 1903-1906 jeho krajan Arturo Berti. Jako asistent a pozdeji jako šermírský mistr tady v letech 1904-1914 pusobil Adam rytír Sokolowski, puvodem z Polska.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/26/2016